Regija
MILIJUNSKE INVESTICIJE

Do kraja 2020. cijela će Baranja dobiti vodovod
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Zbog velikih gubitaka, koji iznose čak pedesetak posto, odobren i projekt novog magistralnog cjevovoda kroz grad
BELI MANASTIR - Premda smo već poprilično ‘‘zagazili‘‘ u 21. stoljeće, dio baranjskog stanovništva još uvijek nema priključak na vodoopskrbnu mrežu.No tome neće dugo biti tako. Do kraja iduće godine, naime, cijela će se Baranja moći priključiti na vodovod.

Novca ima
- Jako je puno novca u posljednjih šest mjeseci osigurano za razne projekte iz Hrvatskih voda. Krenimo od Baranjskog Petrovog Sela, čiji stanovnici do sada nisu imali mogućnost priključiti se na vodu. Projekt je procijenjen na 4,5 milijuna kuna i do kraja godine svako će se tamošnje kućanstvo moći spojiti na mrežu za 100-tinjak kuna - priča Krunoslav Rob, direktor Baranjskog vodovoda, tvrtke koja se skrbi za pitku vodu stanovništva većeg dijela Baranje. Odmah nakon Baranjskog Petrovog Sela, nastavlja, započinje gradnja vodovoda u Novom Bezdanu, investicije procijenjene na 3,5 milijuna kuna.

- Nakon toga selimo se na sjeveroistok Baranje. Dio Batine još uvijek je bez vode iz vodovoda, pa smo stoga, zajedno sa saborskim zastupnikom Robertom Jankovicsem i načelnikom općine Draž Stipanom Šašlinom, boravili u sjedištu Hrvatskih voda i osigurali novce za nastavak gradnje batinskog vodovoda. Tamo je puno problema bilo s građevinskim dozvolama, ali je sve uspješno riješeno, pa vrlo brzo očekujem raspisivanje natječaja - objašnjava Rob dodajući kako se projekt odnosi na sve dijelove Batine, počevši od spomeničkog kompleksa, pa sve do najmanjih uličica. Isto tako, naglašava, završen je projekt gradnje vodovoda za Gajić planinu i Puškaš, čija će gradnja biti nominirana na neki od natječaja Ministarstva poljoprivrede. Ne tako male investicije planirane su i za jedini baranjski grad.

- U Belom Manastiru završena je takozvana buster-stanica koja podiže tlak u cjevovodu. Kada bude puštena u rad, cijelo će brdo biti dovoljno natlačeno i bit će manje puknuća. Zbog velikih gubitaka, koji iznose čak 50-ak posto, što je 500.000 kubika vode godišnje, odobren nam je i projekt novog magistralnog cjevovoda kroz grad - priča Rob.

Četiri žarišta
Podsjeća kako su terenske ekipe u posljednje vrijeme odradile lavovski dio posla, što se primijeti i na sve rjeđima nestancima vode. Pronađena su (i sanirana), naime, četiri velika žarišta gdje su se gubile goleme količine vode, a važno je istaknuti kako se nova mreža postavlja i u ulicama koje su u fazi rekonstrukcije. Investira se i u odvodnju (kanalizaciju) jer je Baranjski vodovod zadužen i za ovu vrstu komunalne djelatnosti.

- Ovih dana kreće gradnja sustava odvodnje za Karanac, projektiranog kao više funkcionalnih cjelina - ističe Rob napominjući kako će već ovog tjedna krenuti probni iskopi. Nadalje, u planu je gradnja dvaju fekalnih crpnih stanica, jedne u Belom Manastiru, druge u Kneževim Vinogradima, s tim da će belomanastirska biti privremenog karaktera, do otvaranja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iz dijela Baranje tvrtka će i nadalje kamionima ‘‘fekalcima‘‘ prazniti septičke jame po domaćinstvima. Najvrjednija investicija Baranjskog vodovoda, koja očekuje stanovnike belomanastirskih prigradskih naselja, Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine, zasigurno je gradnja kanalizacije u tim naseljima.

- Riječ je o projektu Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir, vrijednog 145 milijuna kuna - tvrdi Rob, podvlačeći kako je izrada projekta u završnoj fazi. Baranjski vodovod radi i na ‘’pomlađivanju’’ voznoga parka, pa je tako, za sada, nabavljen novi bager, zajedno s labudicom, a slijede i nove nabave. Radnicima s najnižim koeficijentima povećane su plaće.

Ivica Getto
Novi regionalni ustroj tvrtki
Kad je riječ o spajanju tvrtki koje se bave distribucijom vode, Rob kaže da će do toga doći. “Očekuje se drugo čitanje prijedloga novog Zakona i donošenje Zakona. Slijede dogovori o novom ustrojstvu. Neki su normativi postavljeni, ali ćemo više znati do kraja godine. O spajanju Baranjskog vodovoda i darđanske Vodoopskrbe počelo se pričati prije pet godina, no činjenica je da nemamo dovoljno distribuiranih kubika’’, kaže Rob. Smatra kako će ustroj kakav je sada biti još dvije godine i kako radnici dvaju vodovoda neće ostati bez posla.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike