Regija
PRVI U ĐAKOVŠTINI

Semeljci žele starački dom ali općinski
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Razmišlja se kako na selu svi imaju nekretninu, čime bi se financirao boravak u domu
SEMELJCI - U 2019., za općinu Semeljce godinu velikih projekata poput aglomeracije, gradnje vrtića i dr., ova jedinica lokalne samouprave ozbiljno razmišlja o gradnji prvog općinskog staračkog doma u Đakovštini.Time bi Semeljci među devet njezinih općina bili prvi u tome, uostalom, kao i u mnogo toga dosad. Načelnik Grga Lončarević kaže da je Općina svjesna sve većeg broja staračkih (i) samačkih domaćinstava u svojih pet naselja, da demografsku sliku (i) tog kraja sve više čini staračka populacija kojoj lokalna samouprava želi pružiti adekvatan prostor i skrb u trećoj dobi. Također, Općina je svjesna i popunjenosti već postojećih staračkih domova u okruženju, pa semeljačku jedinicu lokalne samouprave i to tjera na ozbiljno razmišljanje o gradnji i otvaranju staračkog doma.

- U Kolodvorskoj ulici u Semeljcima Općina je nedavno kupila objekt iz stečajne mase đakovačkog Pan Trgoprometa, takozvani ćošak, a u tom nizu imamo još nekretnina u vlasništvu Općine koji, zajedno, mogu činiti prostranu prostornu cjelinu, adekvatnu za sadržaj kao što je starački dom - kaže načelnik Lončarević. Općina Semeljci nedavno je u trećem krugu usmene javne dražbe za simboličnih 50-ak tisuća kuna kupila poslovni prostor što je nekada djelovao za potrebe trgovačke kuće Pan Trgovina.

- Sve te nekretnine u nizu činile bi prostor od oko četiri tisuće četvornih metara, što je primjerena kvadratura za starački dom za potrebe treće životne dobi u našoj općini, kaže Lončarević. S obzirom na to da su mirovine male, a nikako ne treba zaboraviti ni staračke generacije po slavonskim selima što su uplaćivale u minorne poljoprivredne mirovine čiji se iznosi kreću od 500, 600, 700 kuna, a tu je i dio staračke populacije koja nema nikakva primanja, Općina razmišlja kako kroz kolektivni smještaj i skrb zbrinuti staračku populaciju, a pritom bezbolno za sve strane riješiti financijsku stranu djelovanja buduće općinske ustanove. Također, vrijeme je povlačenja (nepovratnog) novca iz fondova EU-a, a Unija potiče projekte za socijalni, društveni, opći interes zajednice i njezina stanovništva. K tome, Semeljci su se među općinama nametnuli kao primjer u povlačenju EU novca, pripreme i realizacije projekata iz njega.

- U našim selima pravilo je da svi imaju neku nekretninu: kuću, zemlju, šumu, voćnjak…, pa je razmišljanje u tom smjeru da staračka populacija, danas-sutra korisnici općinskog staračkog doma, svoj boravak u njemu financira iz prodaje, odnosno predaje toga u zamjenu za smještaj - kaže Lončarević.

Suzana Župan
Dom bi vodilo zasebno općinsko društvo
Načelnik kaže da je lakše financirati objekt kao što je starački dom nego dječji vrtić koji se gradi. Kao i vrtiću, osnivač domu bila bi Općina, koja bi osnovala zasebno društvo. Zasebno društvo za komunalne potrebe “Junakovci” Općina je osnovala također prva u Đakovštini 1994. Prema posljednjem popisu općina ima 4360 stanovnika, no zbog iseljavanja ta je brojka manja.
Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike