Regija
USPJEŠNA AKCIJA RIBOČUVARSKE SLUŽBE

Ribokradice uspjele pobjeći pod okriljem noći, a šarani i babuške ostali u mrežama
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Iako se zbog visokih kazni smanjuje protuzakoniti ribolov, u Dravi i Karašici se još uvijek pronalaze brojne protuzakonito postavljene mreže i udice. U to se uvjerila ribočuvarska služba Zajednice športsko-ribolovnih udruga (ZŠRU) Donji Miholjac koja je u suradnji s članovima Športsko-ribolovnog društva Šaran iz Podgajaca Podravskih zaplijenila dvije ribarske mreže ukupne dužine 250 metara. Vlasnici ribarskih mreža nisu zatečeni u (ne)djelu.

Unatoč upozorenju da se poštuje Zakon o ribarstvu, pojedinci se, kaže tajnik ZŠRU-a Donji Miholjac Željko Macanić, i dalje oglušuju, ali ribočuvari kvalitetno rade svoj posao.

- Bila je to ciljana akcija na lokaciji Bogaz u Podgajcima Podravskim u kojoj smo pronašli dvije postavljene mreže u dužini od 100 i 150 metara. U mrežama je bila manja količina šarana i babuške. Bilo bi sigurno više ribe u mreži da smo pričekali nekoliko sati, međutim, mi smo ribokradice iznenadili. Primijetili smo ih, ali su nam uspjele pobjeći pod okriljem noći. Zanimljivo je da smo primijetili da mreže više ne postavlja samo sirotinja, nego u krivolov idu i ugledni građani – kaže Macanić, koji pohvaljuje ribočuvare koji su svakodnevno na terenu. Dodaje da ribočuvari dvaput mjesečno idu u akciju i sa službenicima Policijske postaje Donji Miholjac.

Ribokradice operiraju kod visokog vodostaja, a na meti su im rukavci rijeke Drave i Karašice. Inače, ribočuvarska služba kontrolira 520 hektara ribolovnih voda o kojima se skrbi Zajednica športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac.Tajnik Zajednice ŠRU-a Željko Macanić naglasio je da se posljednjih godina svijest ribolovaca popravlja, naročito kada se uzmu u obzir visoke novčane kazne.

- Brojimo sve više članova i dobrih ulova, a sve manje protuzakonitog ulova jer kazne iznose od 500 do 1500 kuna. U prethodnoj godini bila su četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba koje su obavljale protuzakoniti ulov ribe, a ranijih smo godina imali po desetak prekršajnih prijava godišnje. Da bi se zaštitio riblji fond, trebali bismo svi mi biti čuvari. Ne samo ribočuvari nego bi i svi ribiči i svi građani trebali prijaviti ako primijete na rijeci da netko čini nešto što nije u skladu sa zakonom - smatra Macanić.

Poručuje da se nastavljaju akcije s ciljem sprečavanja protuzakonitog ribolova te da je ribočuvarska služba spremna i ljudskim resursima i opremom zauzdati sve one koji uništavaju riblji fond. Snježana Fridl
Pronađene dvije protuzakonito postavljene mreže u dužini od 100 i 150 metara u kojima je bilo šarana i babuške
Možda ste propustili...

JAVNA PRIZNANJA OPĆINE PETRIJEVCI

Nagrade zaslužnima uručene naknadno

PROJEKT “AKCIJOM DO ZAJEDNIŠTVA”

U tri naselja općine Nuštar zaposleno 20 žena

USKORO POČINJE GRADNJA INOVACIJSKOG INKUBATORA - INNOBROD

Desetak ureda isključivo za inovatore

Najčitanije iz rubrike