Regija
“HORIS - HORSE RIDE IN SRIJEM”

Projekt ‘’Horis’’ obogatio turističku ponudu Općine Nijemci
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1,417.632,24 eura, Europska unija projekt sufinancira u iznosu od 1,204.987,39 eura

Projekt ‘‘HORIS - Horse Ride in Srijem‘‘, odobren u sklopu Prvog poziva Interreg IPA-CBC programa suradnje između Hrvatske i Srbije 2014. - 2020., došao je pred kraj provedbe, a u Nijemcima je održana dvodnevna edukacija o temi ‘‘Konji i turizam‘‘ te predstavljanje konjičke opreme.

Konjički turizam
Projektu ‘‘HORIS - Horse Ride in Srijem‘‘ cilj je bio obogatiti turističku ponudu u prekograničnom području Srijem koja se temelji na kulturnoj i prirodnoj baštini regije - suživot čovjeka i konja tijekom stoljeća. Kad govorimo o specifičnim ciljevima tog projekta, to je, prije svega, ojačati turističku ponudu u prekograničnoj regiji Srijem nadogradnjom postojeće turističke ponude na temelju konjičkog turizma, poboljšati promociju i vidljivost postojećih turističkih manifestacija radi povećanja turističkih posjeta, poboljšati turističku infrastrukturu i opremu povezanu s konjima, povećati ljudske kapacitete za pružanje naprednih turističkih usluga, povećati broj turističkih dolazaka za pet posto u pet godina na području prekogranične regije.

U sklopu projekta HORIS održana je edukacija ‘‘Konji i turizam‘‘ ciljanim skupinama kako bi im se približila tematika turizma, očuvanje kulturne baštine te kako bi panelisti i sudionici edukacije razmijenili znanja i iskustva na navedenu temu.

Prvog dana edukacije u vrlo zanimljivoj panel-raspravi sudjelovali su Blaženka Nađ (Baranjski dvori), Ante Lovrić (Konjički klub ‘‘Satir‘‘), Marijana Ač Rapčan (Konjički klub ‘‘Eohippus‘‘), Silvija Butković (Ergela Đakovo), Miljenka Vujeva (Srednja strukovna škola Vinkovci), Mirjana Butorac (Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci), Darko Stojanović (Putnička agencija Polet Vinkovci). Drugog dana edukacije sudjelovali su u panel-raspravi Dinko Pešić (Eko Centar Zlatna Greda), Ivica Ćosić Bukvin (književnik), Salaš Kovač Otok, Lidija Martinković (Maximilian Tours) i Mirna Levaković Lombarović (muzeolog). U oba dva dana u edukaciji ‘‘Konji i turizam‘‘ sudjelovala je i Katarina Šarkić, direktorica Turističke zajednice Općine Nijemci, koja je govorila o turističkim potencijalima Općine Nijemci.

- Projekt ulazi u svoju završnu fazu, odradili smo edukacije koje su u sklopu projekta, a na ovoj edukaciji pokušali smo okupiti sve gospodarske subjekte koji mogu pomoći i nešto reći vezano uz konje i turizam, odnosno kako razviti ruralni turizam. Zapravo, prvenstveni je cilj bio kako potaknuti našu lokalnu zajednicu da krene ulagati u turizam, da skupi dovoljno hrabrosti i u konačnici da se pokrenemo i iskoristimo sve ove aktivnosti koje smo imali do sada u projektu i infrastrukturu koju smo nabavili. Općina Nijemci je tim projektom dobila puno u infrastrukturi - rekla je Marina Karačić, voditeljica projekta ‘‘HORIS - Horse Ride in Srijem‘‘.

Martin Nikolić, iz Konjogojske udruge ‘‘Vranac‘‘ iz Donjeg Novog Sela, istaknuo je kako je njihov klub puno dobio tim projektom, a posebice se to odnosi na opremu.

Nova oprema
- Kupljene su tradicijske odore i konjička oprema, a u procesu rješavanja su nam tri kočije, odnosno fijakera, te gradnja štale u Donjem Novom Selu. Na tu štalu nadovezuje se konjička staza, koja se proteže na 2.458,3 metara, a ona se spaja na lokalnu cestu Nijemci - Sopotac. Što se tiče konja i turizma, moram reći kako smo do prije dvije do tri godine bili zapostavljeni, daleko od turizma, no sad se vidi veliki napredak - rekao je Nikolić.

Taj je projekt Općini Ruma pridonio umrežavanju ljudi i razvoju hipoterapije, sagradili su kompleks koji zadovoljava sve europske uvjete, tako da imaju centar za terapiju za cijelo područje Srijema, ali i šire.

- Iznenadilo nas kako je ta suradnja dobra, stvarno smo puno toga obišli i vidjeli te puno toga novoga saznali. Dobili smo školu jahanja ovim projektom, a želja nam je i turističko jahanje po Fruškoj gori te ćemo imati hipoterapiju. Konjički turizam kod nas je još na početku, no imamo uvjete da se to razvije i bude dobra priča iz Rume - rekao je Jovan Pužić iz Rume.

Prema riječima Vjekoslava Belajevića, načelnika općine Nijemci, stiglo se gotovo pred sam kraj provedbe projekta, a donio je svakako puno samoj Općini.

- Projekt je to s kojim ćemo poboljšati našu turističku ponudu, prije svega, uključene su udruge, Turistička zajednica Općine Nijemci, kao i sama Općina Nijemci. Zasigurno će nakon završetka programa ostati jedan benefit koji ćemo moći dalje koristiti u turizmu - rekao je Vjekoslav Belajević, načelnik općine Nijemci. U sklopu projekta ‘‘HORIS Ride in Srijem‘‘ nakon održane druge edukacije ‘‘Konji i turizam‘‘ održana je vožnja brodom Sveta Katarina u Nijemcima te je predstavljena knjiga Ivice Ćosića Bukvinog iz Vrbanje. Knjiga naslova ‘‘Konj i njegov gospodar‘‘ i podnaslova ‘‘Husari, konjogojci i baštinici‘‘ u svom prvom dijelu govori o husarima, lakoj konjičkoj postrojbi, u drugom dijelu govori o konjogojstvu na prostoru, kako autor kaže, ‘‘međbosuća‘‘, a u trećem dijelu govori o pokladnom jahanju. Knjiga je nastajala oko dvije godine, a najviše rada iziskivao je prvi dio.

Na kraju dvodnevne edukacije predstavnici Konjogojske udruge ‘‘Vranac‘‘ iz Donjeg Novog Sela‘‘ i predstavnici Općine Ruma predstavili su konjičku opremu koja je nabavljena preko projekta ‘‘HORIS Ride in Srijem‘‘.

Općina Nijemci projekt provodi u suradnji s partnerima: Konjogojska udruga ‘‘Vranac‘‘ iz Donjeg Novog Sela (Hrvatska), Općina Ruma (Srbija), Srednja prehrambena škola ‘‘Stevan Petrović-Brile‘‘ iz Rume (Srbija) i Konjički klub ‘‘Srem‘‘ iz Sremske Mitrovice.

Ukupna vrijednost projekta je 1,417.632,24 eura, EU ga financira s 1,204.987,39 eura, odnosno s 85 posto iznosa. Provedba projekta započela je 1. rujna 2017. godine, a završava 30. kolovoza 2019. godine.

Mario Kokaj
Glavni im je cilj uzgoj lipicanaca
Konjogojska udruga ‘’Vranac’’ iz Donjeg Novog Sela osnovana je 2004. godine. Kako su rekli u udruzi, njihov je glavni cilj uzgoj konja lipicanske pasmine te očuvanje kulturno-tradicijskih običaja. U sklopu projekta ‘’HORIS Ride in Srijem’’, Konjogojska udruga ‘’Vranac’’ nabavila je konjičku opremu, električnog pastira, graničarsku odoru te su izradili web-stranicu, a sudjelovali su na raznim manifestacijama i edukacijama. Projektom je nabavljena konjička oprema u visini od 10.863 eura, podsedlice, sedla, čizme, kacige, uzengije, žvale, uzde, četke, vile, deke, graničarska odora u visini od 15.827 eura te čizme, rajthozne, rubina, šubare, špencle.
Nijemci u punom sjaju i bogatstvu
l Divan je kićeni Srijem - jedna je od središnjih manifestacija Vukovarsko-srijemske županije koja njeguje tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet zapadnog Srijema te povezuje Hrvate s obje strane granice. Ovogodišnja manifestacija imala je međunarodni karakter, a program je uistinu bio bogat i raznolik te je privukao posjetitelje različite životne dobi - djecu, mlade i odrasle, sportaše, ljubitelje tradicije i kulture, a preko nje posjetitelji se mogu pobliže upoznati s općinom, njezinim vrijednim ljudima i sadržajima koje nudi te je poželjeti ponovno posjetiti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KATA ILIŠEVIĆ IZ ŽUPANJE NA MEĐUNARODNOM SAJMU

"Snašina kujna" u Berlinu

2

MALO SELO U NAJVEĆOJ OPĆINI ŽUPANIJE

Iako smo mali, zajedno puno možemo, kažu Đeletovčani

3

UNAPRJEĐENJE KVALITETE ZA PACIJENTE

Belišćanska ambulanta dobila novi ultrazvučni uređaj