Osijek
KOMARCI U TVRĐAVICI I PODRAVLJU UGROŽAVAJU LJUDE I ŽIVOTINJE

Tadić: Ako ne bude dodatnog tretiranja komaraca na Lijevoj obali - zatvorit ćemo ceste!
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Prema ZZJZ-u, posljednji rezultati mjerenja brojnosti komaraca obavljeni krajem prošlog tjedna upozoravaju na to da je došlo do smanjenja brojnosti odraslih jedinki komaraca, no zbog velike disperzije odraslih komaraca s poplavnih područja, broj komaraca i dalje je golem.

Inače, prema službenim mjerenjima, brojnost komaraca još nije dostigla prošlogodišnje rekorde iz svibnja. Tako je metodom CDC klopke u koju se tijekom 12 sati, odnosno tijekom noći, skupljaju komarci rekordan broj komaraca izbrojen je lani 16. svibnja. Tada su na 17 postaja u klopku uhvaćena ukupno 46.243, a najveći broj ove godine izbrojen je 12. lipnja, u prošlu srijedu - 43.416. Inače, metodom čovjek- aspirator, kojom se u 15 minuta mjeri broj slijetanja na čovjeka, u nedjelju uvečer najveći broj komaraca izbrojen je u Sarvašu, gdje su u 15 minuta evidentirana 132 slijetanja. U Gradu su u petak javnost izvijestili kako će u sljedeća dva tjedna suzbijanje brojnosti komaraca biti obavljano svaka dva dana u iduća dva tjedna, i to s najvećom dopuštenom koncentracijom sredstva. No, unatoč tome, građani su ogorčeni na situaciju i kažu kako ovakvu invaziju ne pamte. Posebno je kritična situacija u MO Lijeva obala, to jest u Tvrđavici i Podravlju.

 

 


- Mi smo prigradsko naselje koje se bavi poljoprivredom. Osim vrtova imamo i životinje kao što su pilići, kokoši i zečevi. Ovakva situacija s komarcima utječe i na našu mogućnost rada u vrtu i na naše životinje. Zečevi su posebno osjetljivi i oni nakon velikog broja uboda komaraca završe u ranama, obole i uginu. Ljudi su već razmišljali da u vrtove idu raditi u odjeći za pčelare. Zamagljivanje komaraca u nas se obavlja isključivo u glavnoj ulici, i to oko 22 sata, kada kamiončić projuri kroz nju. Oni uopće ne tretiraju sporedne ulice i bent, a kako smo mi rubno područje uz Kopački rit, trebali bismo dodatne tretmane. Zbog ovakve su situacije stanovnici MO Lijeva obala toliko ogorčeni da već razmišljamo o tome da iziđemo na ulice i javno iskažemo svoj revolt, a ne bude li se dodatno tretiralo ovo područje, zatvorit ćemo ceste i pristup naseljima kako bismo jasno pokazali da je ovdje ozbiljno ugroženo zdravlje stanovništva, posebice djece, ali i naših životinja, kao i obavljanje poslova koji su mnogima izvor prihoda za život - odlučna je Lucija Tadić, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Lijeva obala.
N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike