Osijek
ŽELJELI PLATITI, ALI KONOBAR NIJE IMAO NOVČANIK

Osječanin: Porezna inspekcija “zarobila” nas u kafiću pola sata
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Blagdan sv. Antuna, zbog kojega su se prošlog četvrtka u Tvrđu slile tisuće Osječana, nekima je ostavio gorak okus u ustima. Riječ je o gostima triju ugositeljskih objekata u staroj gradskoj jezgri koji su zbog nenajavljenog nadzora porezne inspekcije ostali, kako kaže jedan od njih, "zarobljeni" u kafićima.

Naime, kako nam se požalio Osječanin, porezna je inspekcija u vrijeme najveće gužve i vrućine, kada je Tvrđa bila preplavljena vjernicima, a u ugositeljskim se objektima tražila stolica više, krenula u porezni nadzor koji je blokirao rad ugostitelja.

"Sjedili smo u jednome od kafića u nizu na Trgu Sv. Trojstva. I baš kada smo se spremali platiti i ustati kako bismo otišli na svetu misu, nastala je neka strka. Najprije uopće nismo mogli doći do konobara, a kada smo ga konačno dozvali i željeli platiti račun, rekao nam je kako nam ne može naplatiti što smo popili jer je u lokal ušla porezna inspekcija, preuzela blagajnu i svim konobarima uzela novačnike. Nismo znali što bismo. Konobar nas je zamolio da pričekamo, što smo i učinili, misleći da će zastoj kratko trajati. No sve se odužilo. Račun nam je naplaćen tek nakon više od pola sata, na željenu smo misu zakasnili. Pa kakvo je to postupanje prema građanima?! Razumijemo i pozdravljamo porezni nazdor, ali treba ga provoditi tako da se ne šteti gostima", smatra Osječanin.

Iz Porezne uprave potvrđuju kako su 13. lipanja njihovi inspektori imali akciju u Tvrđi te da je u sklopu nje porezni nadzor obavljen u trima ugositeljskim objektima.

"Ministarstvo financija - Porezna uprava kontinuirano provodi nadzore fiskalizacije na cijelom području RH kod svih poreznih obveznika koji posluju s gotovinom, pa tako i na području grada Osijeka. Odabir poreznih obveznika za nadzor obavlja se prema analizi rizika, a na temelju svih raspoloživih podataka, kako iz baza kojima raspolaže Porezna uprava tako i iz drugih (vanjskih) izvora. Na području Tvrđe Područni ured Osijek obavio je 13. lipnja 2019. tri nadzora fiskalizacije. Porezni su obveznici sudjelovali u poreznim nadzorima i omogućili njegovu nesmetanu provedbu. Ovlašteni su službenici Porezne uprave proveli postupke nadzora u skladu sa zakonskim ovlastima primjenjujući načela državne službe i etička načela ponašanja u međusobnim odnosima, u odnosima prema građanima, u odnosu prema radu, kao i prema poreznim obveznicima kod kojih obavljaju svoju dužnost. Podatke o poreznim obveznicima kod kojih su provedene nadzorne aktivnosti nismo vam u mogućnosti dostaviti jer odredbom članka 8. Općeg poreznog zakona uređen je institut porezne tajne i nije propisano izuzeće, odnosno zakonska mogućnost da podnositelj upita dobije pravo na informaciju o poduzetim mjerama i njihovim rezultatima", poručuju iz Ministarstva financija.

Inače, prema uputama u poreznom nazdoru, objavljenim u okviru brošure "Porezni nadzor" iz 2016. godine, za posjet poreznog inspektora nije potrebna najava kada bi se "time ugrozila svrha poreznog nadzora, npr. kada nadzor započinje kontrolom izdavanja računa i popisom zaliha". O postupanju prema građanima koji se u trenutku početka nadzora nalazi u objektu poslovnog subjekta nema izravnih uputa.
I. Solar
3

ugostiteljska objekta u Tvrđi bila su mjestom nadzora Porezne inspekcije na Antunovo
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike