Osijek
DR. SC. MARKOVIĆ POJAŠNJAVA:

Kratko povećanje koncentracije ozona u nizini nije štetno!
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Troposferski prizemni ozon nastaje zbog onečišćenja, no to ne znači da je odmah štetan za zdravlje ljudi

Vezani članci

GRAD OSIJEK IZDAO UPOZORENJE

U Osijeku je prizemni ozon premašio granicu upozorenja

Nedjeljna obavijest Grada Osijeka o visokoj koncentraciji prizemnog ozona i upozorenje građanima da zbog toga izbjegavaju boravak na otvorenom od 10 do 19 sati uznemirila je Osječane. Uz golem broj komaraca, alergene i visoke temperature, prizemni ozon, o čijoj se koncentraciji do sada nije govorilo, prouzročio je dodatnu zabrinutost Osječana. Situaciju smiruje izv. prof. dr. sc. Berislav Marković, pročelnik Odjela za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, koji ističe da kratko povećanje koncentracije ozona u nizini neće naškoditi organizmu.

"Troposferski prizemni ozon nastaje zbog onečišćenja i zadržava se u nizini, stoga nije čudno da se takva situacija pojavila u nas. Nastaje zbog zagađenja fotokemijskim reakcijama i ima uzročno-posljedične veze s dušikovim oksidom koji nastaje izgaranjem iz automobila, a zbog pojačanog sunčanog zračenja i viših temperatura, koncentracija prizemnog ozona poraste. Dušikovi su oksidi zagađivači jer sudjeluju u fotokemijskim reakcijama nastajanja ozona, no ozon u manjim koncentracijama nije štetan", smiruje situaciju pročelnik Marković. Dodaje kako mjerne postaje u gradu mjere nekoliko komponenata, među kojima je i ozon. Kako je u nedjelju u podne koncentracija bila 213,7 mikrograma po kubnom metru (µg/m3), to je značilo da je probilo granicu do koje se upozorenje ne izdaje - 180 µg/m3. Međutim, naš sugovornik naglašava kako povećana koncentracija u nekom trenutku, odnosno satu, ne znači automatski da bi ona donijela velike zdravstvene poteškoće.

"To ne znači da je onaj tko je šetao nedjeljom popodne odjednom osjetio zdravstvene poteškoće i da je trebao odmah trčati liječniku, jer posljedice može donijeti tek dugotrajna izloženost visokoj koncentraciji prizemnog ozona. Građani gore mogu proći u slučaju toplinskog udara zbog visokih temperatura zraka, a što nema veze s koncentracijom ozona", ističe Marković. Naglašava kako mjerenja moraju imati određene limite i podržava praćenje koncentracije, no drži kako u ovom slučaju nije bilo razloga za paniku među građanima. "Naime, da je netko izložen godinu dana visokoj koncentraciji prizemnog ozona, to bi bila druga situacija. No budući da je granica upozorenja za koncentraciju ozona bila povećana samo u podne, uistinu nema mjesta panici", dodaje. Štoviše, profesor podsjeća kako je ozon vrlo dobar kad se nalazi u stratosferi jer tada štiti od ultraljubičastih zračenja. Stoga su, podsjeća, i brojna lječilišta za plućne bolesti smještena u visokim predjelima, a poznata je i izreka da je poslije oluje dobro otići u planine.

"Sjećam se i da su se prije 20-ak i više godina u prodavaonicama mogli kupiti ozonizatori. Bili su to mali kućni uređaji koji su stvarali određenu količinu ozona, a osim za zdravlje ljudi, dobar je bio i za borbu protiv bakterija i virusa zbog jednostavnog razloga što je ozon baktericidan. Dakako, nije dobro pluća preopteretiti ozonom. Ipak, ovo što se dogodilo u Osijeku jest neuobičajeno, no svakako nije razlog za uzbunu", rezolutan je naš sugovornik, potkrepljujući to činjenicom i da se koncentracija prizemnog ozona znatno smanjila već nakon nekoliko sati. U ponedjeljak je, primjerice, bila trostruko niža od granice za izdavanje upozorenja, a što ima uporište u oblačnom vremenu. Naime, temperatura zraka nije toliko važan čimbenik za stvaranje prizemnog ozona koliko Sunčevo svjetlo, a čega je jučer bilo vrlo malo.

Marija Mihelić
Prizemni ozon “prizemljio” do 38,17 µg/m3
Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda jučer (ponedjeljak) koncentracija ozona na mjernoj stanici Osijek 1 iznosila je 60,17 µg/m3, a sat ranije samo 38,17. Da je Sunčevo svjetlo bitan čimbenik pokazuje i to što je u nedjelju, kad je sunca u prijepodnevnim satima bilo napretek, u podne koncentracija prizemnog ozona bila vrlo visokih 213,7 µg/m3. Automatizmom, DHMZ potom je izdao upozorenje Centru 112.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike