Osijek
LJETNA ŠKOLA U STROJARSKOJ

Robotikom rado ispunjavaju prve dane praznika
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Gimnazijalci - polaznici, radeći s micro:bit-om i mBot robotima, usvojit će osnove robotike

Petnaestak se učenika prvog i drugog razreda III. gimnazije Osijek okupilo u ponedjeljak u suvremenom praktikumu za robotiku Strojarske tehničke škole Osijek na besplatnoj radionici iz robotike. Cilj je održavanja te trodnevne radionice, u organizaciji Robotičkog kluba Osijek, u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, Strojarskom tehničkom školom Osijek i lll. gimnazijom Osijek, promidžba tehničke kulture, a posebice robotike i informatike, kao i organiziranog i poučnog korištenja dijela slobodnog vremena tijekom ljetnog školskog odmora.

Polaznici radionice tijekom tri dana, radeći s micro:bit-om i mBot robotima, usvojit će osnove robotike. ‘‘Bit će im demonstrirano što rade učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek vezano uz robotiku. Micro:bit je miniračunalo koje je danas ušlo u osnovne škole, a učenicima iz lll. gimnazije, koji nisu do sada radili s njime, ova je radionica izvrsna prilika da osnove koje su naučili iz programiranja primijene na konkretnom uređaju. S pomoću micro:bit-a proći će petlju, osnove igre, programirati kalukator, skladati glazbu, paliti i gasiti LED diodu..., dok će s mBot robotima proći osnovne kretnje, kretanje po liniji, zaustavljanje na prepreku i slično‘‘, rekla je Ivana Ivošević, profesorica matematike i informatike u lll. gimnaziji i voditeljica radionice nakon čijeg će završetka u srijedu svi polaznici dobiti priznanja i pohvalnice. Drugi je voditelj radionice Mario Slivka, profesor u Strojarskoj tehničkoj školi, koji će okupljenim zaljubljenicima u tehničku kulturu demonstrirati pokretanje robotske ruke.

Ovom se radionicom tako nastavlja aktivnost Robotičkog kluba Osijek u organiziranju susreta učenika sa suvremenim tehnologijama, koje uvijek pobuđuju velik interes i kroz koje učenici iskazuju svoju kreativnost i talent za tehniku.

Danijel Miklić
Programiranje kao zanimljiv hobi
Jedan od polaznika ljetne škole robotike je Saša Bosanac, veliki zaljubljenik u nove i suvremene tehnologije. ‘’Prijavio sam se na radionicu zato što me zanima nova tehnologija, a i doista se dobro razumijem u računala. Kada mi je dosadno kod kuće, uglavnom sjednem za računalo i pokušam na njemu napraviti nešto novo i isprogramirati. Danas radimo s micro:bit-om s kojim sam se već susreo na jednoj od radionica na kojoj sam sudjelovao. Tada sam upoznao njegove osnovne funkcije, a ovdje očekujem da ću naučiti nešto novo o njemu, kao i o sastavljanju i programiranju mBot robota’’, rekao nam je Saša.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike