Svijet
ZA 10 DANA

Iran doseže limit dopuštene količine urana
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Iran je u ponedjeljak rekao da će unutar deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog urana - što je korak koji će vjerojatno dodatno podići visoke napetosti s Washingtonom - no dodao je da europske zemlje još imaju vremena očuvati nuklearni dogovor.


Američko-iranske napetosti pogoršale su se nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran izveo napade prošlog četvrtka na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte.
Iran je opovrgnuo da je bio umiješan. "Učetverostručili smo tempo obogaćivanja i čak ga nedavno još povisili, pa će unutar deset dana prijeći limit od 300 kilograma", rekao je glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju na državnoj televiziji. "Još uvijek ima vremena... ako europske države žele djelovati." Teheran je u svibnju rekao da će smanjiti ispunjavanje nuklearnog dogovora sa svjetskim silama 2015. u znak prosvjeda zbog odluke SAD-a da se jednostrano povuče iz sporazuma te ponovo nametne sankcije Iranu prošle godine. Svrha sporazuma je proširiti vremenski okvir koji bi teorijski bio potreban Iranu da proizvede dovoljno fizijskog materijala za atomsku bombu s nekoliko mjeseci do minimalno godinu dana. H
Možda ste propustili...

JOSEPH EDMUND JOHNSON, MLAĐI BRAT BRITANSKOG PREMIJERA:

Corbyn je prijetnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOHNSON SLAVI NAKON OBJAVE IZLAZNIH ANKETA

Britanski izbori: Uvjerljiva
pobjeda konzervativaca,
potop laburista

2

KOMŠIĆ I RADONČIĆ

Izetbegović učvrstio koaliciju

3

IZVJEŠĆE VIJEĆU SIGURNOSTI

Pravomoćna presuda Mladiću do kraja 2020.