Ekonomija
HGK ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK

Na ocjenjivanje kulena pristiglo je 47 uzoraka
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Prof. dr. sc. Goran Kušec, izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, dipl. ing. Ana Domaćinović, dipl. ing. Snježana Keleković i dr. vet. Krunoslav Mužević ocijenili su vanjski izgled, konzistenciju, izgled presjeka, okus i miris 47 uzoraka kulena pristiglih na 19. ocjenjivanje kvalitete kulena koje tradicionalno organizira HGK Županijska komora Osijek.
- Kulen je izvorni tradicijski proizvod koji se na našim prostorima proizvodi gotovo 100 godina i mi smo to kao gospodarstvena asocijacija prepoznali jer smo smatrali da uz poveznicu sa znanstvenim institucijama možemo pomoći našim proizvođačima da ostvaruje solidan dohodak, rekao je Ernest Nad, tajnik ocjenjivanja.
- Kvalitetu kulena ocjenjujemo dobro utvrđenim sustavom. Tako ćemo, kod pregleda vanjskog izgleda ocijeniti koliko je kulen odnjegovan da nema plijesni, oštećenja, mrlja, šupljina i sl. O kvaliteti kulena puno govori tvrdoća, odnosno jedrina, iz koje se vidi stupanj zrelost. Tu je izgled presjeka prema kojem se možda najbolje može vidjeti poštovanje recepture pa upravo taj dio odnosi i najviše bodova, nakon čega pristupamo kušanju i ocjeni okusa i mirisa - objasnio je predsjednik ocjenjivačkog suda, prof. dr. sc. Goran Kušec. Proglašenje pobjednika bit će održano krajem ovog mjeseca. R.Prusina.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana