Mozaik
DANI HRVATSKOG FILMA

Animirani noviteti i klasici te sjajni dokumentarci i eksperimenti
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Početak još jednog filmskog dana na 28. DHF-u u novom radnom tjednu nešto je kasniji, ali zato donosi možda i najatraktivniji program cijeloga festivala, naročito u dokumentarnom i animiranom rodu. Nakon "Dana ludila" Damiana Nenadića o nošenju sa psihičkim smetnjama uz pomoć vitalističke energije, hobija, svjedočenja i introspekcije, uslijedio je trojac zapaženih i nagrađivanih animiranih filmova na proteklom Animafestu. I dok mlada Matea Kovač u "Osmijehu" uz pomoć uistinu originalnog dizajna likova ispituje (ne)održivost ljubavi u konzumerističkom društvu, Petra Zlonoga u "Jednom od mnogih" daje još jednu poetičnu meditaciju o čovjeku i njegovim relacijama. Majstori lutka-filma Ivana Bošnjak i Thomas Johnson predstavljaju film "Udahnut život" o povezivanju jedne žene sa životnom energijom prirode.

Na programu je bila i filmofilska poslastica i nezaobilazna lektira za one koji se zanimaju recentnim velikim migracijama. Želimir Žilnik u "Najljepšoj zemlji na svijetu" prati skupinu mladih migranata u Beču pri probijanju kroz administrativne labirinte provjera, stjecanju statusa azilanta i dozvole boravka. Film je također priča o novim i starim prijateljstvima, o osjećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih prijetnji i patrijarhalnih obiteljskih stega.

Restaurirani animirani film Nikole Kostelca "Djevojka za sve" iz 1959. bio je uvod u večernji program. Nastao u suradnji više autora Zagrebačke škole, taj je film ogledni primjerak ovog globalno utjecajnog pokreta reducirane animacije. Dinamično naganjanje animiranih likova po laboratoriju, pod morem, u zraku i u svemiru prate alegorijska potka, humor i druge česte značajke Zagrebačke škole kasnih 1950-ih. Slijede "Gradovi u kojima nisam bio" proslavljenog eksperimentalista i dokumentarista Damira Čučića, vizualno poticajno fotogramsko putovanje u kojem se miješaju (retro)futurizam i promišljanje prostora, potom "Square" talentirane kinoklubašice Morane Franov, o jednom posve neposebnom kružnom toku te "Još jedan odlazak" Renate Poljak, koja slikom ide ukorak s najboljim radovima novije svjetske produkcije eksperimentalnog filma.

Središnji "događaj" programa bila je tek četvrta hrvatska projekcija nažalost kontroverznog animiranog dokumentarca "Chris the Swiss" o životu i smrti švicarskog novinara i legionara u postrojbi Eduarda Rózsa-Floresa zvanog Chico tijekom Domovinskog rata. Nikad u cijelosti razjašnjeno ubojstvo godinama kasnije preraslo je u opsesiju autorice filma koja stvara istraživački, ali i osobni film služeći se mahom crno-bijelom animacijom u pokušaju rekonstrukcije Chrisovih kretanja.

Ponedjeljak je završen glazbenom poslasticom "teške kategorije". Niko Gulam pronašao je, naime, na široj publici neočekivanom mjestu renesansu hrvatskog rocka i srodnih, uglavnom heavy i hard podžanrova. Rockumentary "Sinj City" predstavlja nam živu scenu, zabavnu i vibrantnu sliku novog rođenja supkulture kroz generacijsko povezivanje i otpor kiču. "Sinj City" je kulturološko-antropološki dokument o vatrometu mladosti i radosti koji nam otkriva skriveno bogatstvo Cetinske krajine, razbijajući naše stereotipe o njezinu kulturnom životu.

Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 14. do 18. lipnja u kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Tanja Kvorka
“Sinj City” predstavlja nam živu scenu, zabavnu i vibrantnu sliku novog rođenja supkulture
Najčitanije iz rubrike