Kultura
VIŠEGODIŠNJA SURADNJA DOBILA NASTAVAK

Virovitica je nastavna baza osječkoga studija glume
Objavljeno 18. lipnja, 2019.

Kazalište Virovitica postalo je nastavna baza Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, što znači da će u Virovitici biti provođena nastava iz preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija. Suradnja traje već nekoliko godina, ali sada će se, prema riječima ravnatelja Kazališta Virovitica Mirana Hajoša, dovesti na viši stupanj.

- Činjenica da s područja naše županije osmero studenata studira na dramskoj i glumačkoj akademiji ponukala je sve to, ali i sprega između mladih studenata, tj. budućih glumaca, i iskusnih glumaca koji rade u Kazalištu Virovitica, da mladi uče od starijih kolega i da dobiju priliku raditi u profesionalnim uvjetima. Svakako namjeravamo dovesti i njihove preddiplomske i diplomske predstave kako bi i široka publika mogla pogledati njihove ispitne produkcije - rekao je ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš. Svima koji su sudjelovali u ovom i omogućili da Virovitica postane Nastavni centar AUKOS-a zahvalio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Za osječko Sveučilište i Akademiju vrlo je bitno da ima svoje stalne scene, istaknuo je Robert Raponja, prorektor Sveučilišta u Osijeku, jer ona još uvijek nema svoju stalnu scenu te smatra da su u Virovitici pronašli pravog partnera zahvaljujući, kako kaže, otvorenom i agilnom ravnatelju Miranu Hajošu koji ima viziju kako kazalište graditi.

- Ovu suradnju započeli smo s namjerom da jedni drugima pomognemo tako da promoviramo kulturne sadržaje koje promovira Kazalište Virovitica odabirom dramskog repertoara namijenjenog mlađoj publici. Kako mi imamo sjajne studente glume i lutkarstva, mislim da smo odgovorili već dobrim dijelom jer oni su se ovdje udomaćili kao glumci u ansamblu - rekao je Raponja. Na osječkoj Akademiji trenutačno ima oko 700 studenata jer su proširili studijske programe programima s područja medija, menadžmenta, kulturnog menadžmenta i produkcije. Osim toga, kako kaže Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu, planiraju otvoriti svoje baze i u Osijeku, Karlovcu, Splitu, Vinkovcima te tako senzibilizirati one kojima treba neka nova energija za sve sadržaje koje nude, od glume, scenografije, likovnosti, glazbe, menadžmenta, medija… No zahvaljujući svom radu i trudu, Kazalište Virovitica prvo je u Hrvatskoj koje dobiva ovu nastavnu bazu.

- Upravo smo na iskustvu savršene suradnje koju imamo s Kazalištem Virovitica došli na ideju da bi ovo kazalište trebalo postati jedan dio naših nastavnih prostora gdje bismo mogli realizirati sve programe koje imamo na Akademiji, pa se nadamo da će upravo ova nastavna baza, koja je jedna u nizu nastavnih baza koje još mislimo otvoriti po Hrvatskoj, upravo svojim kapacitetima omogućiti svojim studentima i profesorima da realiziraju svoje sadržaje na najbolji način – rekla je Sablić Tomić te istaknula da upravo izlazak iz nastavnih prostora Akademije u Osijeku studentima omogućava neku dostupnost tržištu te da će se njihovi studenti ovdje moći dobro prezentirati s obzirom na to da je Kazalište Virovitica zaista na samom vrhu kazališta u Hrvatskoj. Priliku za stjecanje novih znanja i iskustva, ali i za povratak kući, iskoristit će i Silvijo Švast, student druge godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

- Meni je ovo sve jako lijepo jer sam iz Virovitice, a studiram u Osijeku. S obzirom na to da nisam često doma, lijepo se vratiti i vidjeti ljude da rade u kazalištu, osobito kada svoje znanje mogu podijeliti sa mnom - rekao je Silvio.

Vladimir Grgurić
AUKOS planira otvoriti baze i u Osijeku, Karlovcu, Splitu, Vinkovcima, kaže dekanica Helena Sablić Tomić
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike