Novosti
GRAD OSIJEK IZDAO UPOZORENJE

U Osijeku je prizemni ozon premašio granicu upozorenja
Objavljeno 16. lipnja, 2019.
Grad Osijek izdao je upozorenje građanima i uputio ih da ne borave na otvorenom prostoru u vrijeme najveće osunčanosti, između 10 i 19 sati

Nakon što je u nedjelju Državni hidrometeorološki zavod izdao priopćenje Centru 112 o prekoračenoj granici obavješćivanja za koncentraciju ozona u zraku na mjernoj stanici Osijek1, izdano je upozorenje građanima o visokoj koncentraciji prizemnog ozona. Konkretno, upozorenje se izdaje kad se prekorači granica od 180 mikrograma po kubnome metru (µg/m3), a u Osijeku, odnosno na navedenoj mjernoj stanici, jučer je u podne iznosila čak 213,8.


Grad Osijek stoga je izdao upozorenje građanima i uputio ih da ne borave na otvorenom prostoru u vrijeme najveće osunčanosti, odnosno između 10 i 19 sati, jer pretjerano nakupljanje ozona može biti opasno za zdravlje.


- Sukladno informaciji koju smo dobili od Centra 112, upozoravamo građane da se zbog visokih koncentracija prizemnog ozona ne preporučuje boravak ni fizička aktivnost na otvorenom prostoru u vrijeme najveće osunčanosti, odnosno između 10 i 19 sati - stoji u priopćenju osječke Gradske uprave, kao i poziv građanima da se sklone od sunca i ostanu u zatvorenom prostoru. Posebna je preporuka izdana za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, kao i osobe slabog zdravlja te osjetljive osobe. Iz Grada Osijeka također su naveli da je pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere opasnost za ljudsko zdravlje jer izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove, a zbog upozorenja o prizemnom ozonu, na što građani nisu naviknuli, bilo je i poziva Centru 112, što je za Glas Slavonije potvrdio voditelj tamošnje dežurne službe.


- Imali smo podosta poziva. Građani su tražili pojašnjenje o ovom priopćenju i davali smo im upute čega se moraju i trebaju pridržavati zbog visoke koncentracije prizemnog ozona, odnosno da se drže uputa liječnika vezanih uz boravak na otvorenom tijekom visokih temperatura. Bilo je i nešto više poziva upućeno Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije - pojasnio je voditelj, dodajući da je Centar 112 informaciju dobio automatskim dojavnim sustavom od DHMZ-a gdje se, uz ostalo, prati kvaliteta zraka na postaji Osijek1. Od voditelja doznajemo i to da je koncentracija ozona bila najveća u podne, na što upućuje i tablica koncentracije ozona na stranicama DHMZ-a. Naime, koncentracija se počela penjati preko granice upozorenja (180 µg/m3) oko 11 sati, a na granici je bila i oko 14 sati, i tek se tada počela spuštati ispod dopuštenih granica. Konkretno, oko 19 sati iznosila je dopuštenih 102,18 µg/m3.

Dodajmo tome da je 15. lipnja koncentracija ozona u 23 sata na mjernoj jedinici Osijek1 iznosila čak 141,10 µg/m3, no kad je jučer u podne premašila čak i 200 µg/m3, bio je to dovoljan znak za nužno upozorenje. M. MIhelić
Što je prizemni ozon?
Iako je u ozonskom omotaču nužan za život na Zemlji, ozon pri tlu, odnosno prizemni ozon, vrlo je nepoželjan jer u manjim količinama može biti opasan za zdravlje. Osim što može iritirati očnu sluznicu, nos i dišne putove, u velikim koncentracijama može biti i smrtonosan. Inače, prizemni je ozon sastavni dio gradskoga smoga, a osim što je štetan za ljudsko zdravlje nepovoljno djeluje i na biljne usjeve te šume. Stoga, dokle god postoji opasnost od povećane koncentracije prizemnoga smoga, ali i općenito tijekom sparina i ljetnih vrućina, valja se držati svih uputa liječnika. Kroničari moraju uzimati propisanu terapiju, a ako imaju određenih smetnji, valja se odmah obratiti odabranom liječniku obiteljske medicine, odnosno Hitnoj pomoći. Inače, za sve građane vrijedi savjet da uzimaju dosta tekućine i izbjegavaju konzumaciju alkohola. Uputno je nositi pokrivalo za glavu (šešir, kapu i sl.) i odjenuti laganu, prozračnu odjeću. Valjalo bi konzumirati lakšu hranu, odnosno uzimati dosta povrća i voća.