Novosti
U DVORANI VATROSLAVA LISINSKOG

Svečanom akademijom HDZ obilježava 30. obljetnicu osnutka
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Hrvatska demokratska zajednica u ponedjeljak obilježava 30. obljetnicu osnutka, 17. lipnja 1989. godine. U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečana akademija, a nakon toga u prostorijama Nogometnog kluba Jarun odigrat će se tradicionalna nogometna utakmica između "momčadi HDZ-a i zvijezda".


Također, u ponedjeljak ujutro izaslanstvo stranke, predvođeno predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem, položit će vijenac i zapaliti svijeću na grobu prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, dr. Franje Tuđmana. HDZ je osnovan u Zagrebu 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK "Borac" na Jarunu, a na toj skupštini je prvim predsjednikom imenovan dr. Franjo Tuđman. Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica izjavio je za Hinu kako je riječ o "velikoj obljetnici najveće i najuspješnije hrvatske stranke koja je u ključnim trenucima uvijek znala naći odgovore na pitanja hrvatskog društva i njegove budućnosti, a pogotovo 1989., kada je vladala opća pomutnja, nesigurnost i neizvjesnost u pogledu hrvatske budućnosti".


U kontekstu kada je stranka osnovana, dodao je, ona se pozivala na povijesna ishodišta Hrvata, što čini i sada.


"Ali Hrvatska demokratska zajednica nikada nije bila staromodna. Ona nije nastala na konceptu obnavljanja neke od povijesnih hrvatskih stranaka, poput HSS-a i HSP-a, nego je politički, organizacijski i kadrovski ponudila jedan potpuno novi okupljajući koncept, jer je imala sreću da je na svom čelu imala dr. Franju Tuđmana, osobu koja je bila dovoljno snažna da taj okupljajući koncept može nametnuti i braniti od svih koji taj koncept nisu razumjeli", rekao je Kapulica.


Istaknuo je kako je HDZ i tada kada je nastao bio stranka koja je bila potpuno nova, svježa i u to vrijeme moderna, ambiciozna i atraktivna organizacija. Takav HDZ je u ekstremnim vremenima uspio izbjeći sve zamke ekstremizma, zaključio je.


"HDZ je u svakom smislu – političkom i organizacijskom, ponudio novi, do tada neviđeni koncept hrvatske pomirbe, otvorenosti, demokratičnosti i usmjerenosti na ključna pitanja hrvatskog društva", naglasio je Kapulica.


Dodao je kako to u kontekstu sadašnjeg vremena pokušava i današnji HDZ - ne zatvarati se u neke prijašnje koncepte, nego se otvoriti prema budućnosti i prema izazovima s kojima smo sada suočeni.
"Jako je važno da smo u tim ključnim povijesnim vremenima, prvim vremenima stvaranja HDZ-a i hrvatske države, Republike Hrvatske, uspjeli izbjeći zamku da se hrvatska nacija zatvori u sebe, te učinili sve da se ona otvori prema svima i vrati u europski kontekst kojem je oduvijek pripadala", zaključio je predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica.

Hina
Osnivanje je Tuđman najavio u veljači 1989.
Osnivanje Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman najavio je na tribini Društva književnika u Zagrebu 28. veljače 1989. Nakon njegove najave osnivanja stranke, tadašnje okružno javno tužiteljstvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv dr. Tuđmana pod tvrdnjom da je prekršio sudsku zabranu javnog istupanja u roku od pet godina, međutim, postupak je obustavljen jer je Tuđmanu zabrana javnog istupanja istekla 1988. godine. U SAD-u je u listu Zajedničar Hrvatske bratske zajednice objavljen Prednacrt programske osnove Hrvatske demokratske zajednice. Osnivačka skupština HDZ-a trebala se održati 17. lipnja 1989. u hotelu Panorama u Zagrebu, međutim tadašnji Gradski sekretarijat unutrašnjih poslova (GSUP) Zagreb izdao je rješenje kojim je zabranio održavanje skupštine, stoga je Inicijativni krug i Pripremni odbor HDZ-a odlučio da se skupština održi na nenajavljenom mjestu. Osnivačka skupština održana je 17. lipnja u prostorijama Nogometnog kluba Borac na Jarunu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MOGLO BI SE DOĆI DO ISTINE O SUDBINI VEĆEG BROJA NESTALIH?

U Negoslavcima pronađeni posmrtni ostaci i treće osobe iz Domovinskog rata

2

SPAŠAVANJE GOTOVO IZGUBLJENE VRSTE

U slavonska lovišta vratiti "kraljicu polja"

3

U PROSINCU 2018. POTROŠENO 13,5 MILIJARDI

Na Crni petak potrošnja je veća nego na Badnjak