Novosti
PREKOGRANIČNI PROJEKT "EXPLORE CRO-SRB"

Prirodni i gastronomski potencijali kontinenta
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
U prvoj turi sudjelovali su putnici iz Hrvatske, a u drugoj turisti iz Vojvodine

Međunarodni projekt pod nazivom "EXPLORE CRO-SRB" nastao je suradnjom Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda d.o.o., Regionalne razvojne agencije Panonreg, Fonda Turistički klaster mikroregije Subotica Palić i Turističkog klastera "Slavonska košarica“. Projekt, koji je u sklopu većeg projekta Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije 2014 - 2020, provodi se na prekograničnom području Hrvatske i Srbije. U Hrvatskoj u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a u Srbiji na području Vojvodine, u Sjevernoj Bačkoj.


Cilj je projekta razvoj turizma udruženim aktivnostima četiriju organizacija, unaprjeđivanje vještina i kapaciteta dionika u turizmu, vrednovanje turističkog potencijala projektom obuhvaćenog prostora, unapređivanje procesa upravljanja turističkom ponudom u hrvatskom i srpskom prekograničnom području, stvaranjem zajedničke turističke ponude proizvoda i usluga, kao i poticanje gospodarskog razvoja i učinkovito povećanje konkurentnosti i osiguranje zajedničkih alata za upravljanje destinacijom te komunikaciju prema ciljnim skupinama, navodi se u opisu ovog prekograničnog projekta.


Težnja partnera projekta EXPLORE CRO-SRB je unaprijediti turističku ponudu prekograničnog područja razvojem turističke ponude i turističkih paketa koji će putnicima i turistima biti dostupni tijekom cijele godine kroz razvoj rekreacijske, ekološke i gastronomske rute.


Prvo putovanje bilo je u organizaciji osječke turističke internet-agencije Maksi Tours, od 10. do 12. svibnja prema itineraru turističkog paketa pod nazivom Panonski krug.


Panonska turistička tura kreće od Slavonskog Broda i razgledanja ovog slavonskog grada, a potom je posjet Parku prirode Papuk, gdje se turisti zorno mogu uvjeriti kako Slavonije nije samo ravnica nego ima brda, pa čak i slapova poput onoga koji ne nosi slučajno ime Skakavac. Posjetiti Đakovo, a ne razgledati glasovitu katedralu, baziliku svetog Petra sagrađenu u drugoj polovini 19. stoljeća zahvaljujući zauzimanju biskupa Josipa Jurja Strossmayera, nije moguće kao što nije moguće posjetiti Osijek, a ne posjetiti neki od restorana tradicijske kuhinje poput Slavonske kuće u osječkoj Tvrđi i uz tamburaše i baranjska vina ne kušati perkelt od ribe ili divljači. Obvezan je posjet Kopačkom ritu, najvećem ornitološkom rezervatu u ovom dijelu Europe, gdje je 2000 bioloških vrsta, čak 291 vrsta ptica i dio toga se može vidjeti i čuti u 45-minutnoj vožnji brodicom. U park-šumi Tikveš je sada dosta zapušteni dvorac u kojemu su se odvijali burni politički i nepolitički događaji u bližoj povijesti, ali nagomilani građevni materijal i miješalice nagovješćuju skori početak obnove. S vidikovca Belje, okruženog nepregledinim vinogradima, vidi se gotovo cijela Baranja, ali i selo Karanac, gdje, kao i u mnogim baranjskim mjestima, ima dobre domaće hrane u ugodnom autohtonom ambijentu uz poslovično gostoljubive domaćine. Jedna od destinacija je i seosko domaćinstvo Tri mudraca, kojemu je vlasnik Richard Apel - Riki. Posjet Beljskim podrumima iz 1526. (nakon Iločkog i kutjevačkog, najstariji u Hrvatskoj) i kušanje odabranih vina i razgledanje bačvi i arhivskih vina iz 40-ih godina prošlog stoljeća, doživljaj je za pamćenje ne samo ljubiteljima vina.
U Sjevernoj Bačkoj zanimljivo je jezero Palić, gdje su glavne građevne znamenitosti, poput vodotornja, kao i veliki broj važnih zgrada u Subotici - Gradska kuća, Sinagoga, sagrađene u stilu mađarske secesije. U blizini je Majkin salaš, vlasnika Gorana Gabrića, koji je stari, obiteljski salaš pretvorio u mjesto ugodna odmora uz bogatu izvornu gastroponudu i tamburaše. Tu je ergela Kelebija gdje posjetitelji mogu uživati u vožnji kočijom, jahanju ili razgledati jedinstven muzej kočija i objedovati uz staju s konjima. Vinarija Zvonko Bogdan nije vinarija tog znamenitog vojvođanskog i bunjevačkog glazbenika (i on ima svoju, manju obiteljski vinariju), ali joj je dao ime. Impozantna zgrada gdje su vinarija i ugostiteljski sadržaji okružena je s 26 hektara vinograda.


Miroslav Flego
10 tura

U okviru ovog projekta što ga financira EU razvit će se 10 tura po cijelom području Slavonije, Baranje i Sjeverne Bačke, a s obje strane ima ukupno 60 točaka koje su podijeljene u tri kategorije – aktivni odmor i rekreakcija, ekologija i gastronomija.
Možda ste propustili...