Sport
NOGOMETAŠI OSIJEKA ODRAĐUJU PRIPREME KOD KUĆE

Htjeli bi kupovati u Hrvatskoj, no nema kvalitete ili je skupo
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Skender u ovom trenutku na popisu ima 27 igrača, što znači da će doći još tri-četiri

U osječkom prvoligašu ovog su ljeta napravili ozbiljnu reviziju igračkog kadra. Iz svlačionice je već otišlo sedam igrača, a još trojica koja su pod ugovorom nisu se našla u nacrtima trenera Dine Skendera za sljedeću sezonu.

Prednost Hrvatima
Naravno, to dubinsko filtriranje učinjeno je kako bi se stvorio prostor za dovođenje igračkih pojačanja. Dva su već stigla (Majstorović i Jugović), ali na tome Osijek neće stati jer još ima nekih pozicija u momčadi koje su deficitarne. Inače, osječki prvoligaš i dalje se pokušava držati svojih temeljnih načela kada su u pitanju transferi.

- Nama će uvijek prioritet biti angažman hrvatskih igrača bilo onih koji igraju u HNL-u ili je riječ o hrvatskim igračima koji igraju u inozemstvu. Zato mi je posebno drago što su naša prva dva pojačanja hrvatski igrači, a jedan od njih je i rođeni Osječanin (Vedran Jugović). To ne znači kako se nećemo okrenuti i ponekom strancu, ali to ćemo učiniti tek kada iscrpimo sve mogućnosti dovođenja hrvatskog igrača. Stranac mora biti kvalitetniji od naših igrača ako će ga NK Osijek angažirati - kaže Marin Skender, glavi klupski skaut i pomoćnik sportskog direktora.

No, hrvatsko tržište nije baš široko, a problem su i odštete koje klubovi nabijaju za hrvatske igrače. Stoga se ne može izbjeći pogled na inozemnu ponudu koja je itekako bogata. Postoji li neko konkretno tržište na koje NK Osijek posebno obraća pozornost?

- Ne. Otvoreni smo mi za sva tržišta, ali mora biti nekog reda. Prvo Hrvatska, pa Europa, a tek nakon toga možemo razgovarati o afričkom ili južnoameričkom tržištu - objašnjava Skender.

Ipak, u Gradskom vrtu bi bili najsretniji kada bi najveći broj igrača za prvu momčad mogli crpiti iz svoje Škole nogometa, ali to je najteži i najsporiji mogući razvojni put, ali zato u konačnici može biti najisplativiji.

Što s balastom?
To možemo vidjeti baš iz primjera nekih igrača koji su prošle godine dovedeni, a na njih se neće računati u sljedećoj sezoni, bar ne za prvu momčad. Riječ je o Eriku Janži, Marku Pervanu ili Stjepanu Radeljiću. Međutim, lista tih igrača ne mora završiti na njima trojici jer s obzirom na planove o dovođenju još bar tri-četiri pojačanja, lako je moguće da se u zrakopraznom prostoru nađe i poneki prvotimac koji je počeo pripreme s bijelo-plavima.

- Obavit ćemo razgovore sa svim igračima koji nisu u trenerovim planovima za sljedeću sezonu i ponuditi im određena rješenja. Neki će možda na posudbe, druge, pak, možda možemo proslijediti u neki drugi klub koji je u našem sustavu (postoji još nekoliko klubova kojima su Mađari vlasnici, nap.a.). No prvo moramo vidjeti što ćemo uspjeti ispuniti od naših ciljeva vezanih uz pojačavanje momčadi - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Trener Dino Skender dao je naslutiti kako će se brojka potrebnih igrača za novu sezonu kretati oko 30. U ovom trenutku na popisu ih ima 27. Skenderu će širi igrački kadar posebno biti nužan u prvom dijelu sezone kada će bijelo-plavi igrati prvenstvo i Europu, a te će se utakmice smjenjivati svaka tri-četiri dana. Napor je to već zbog samog ritma, ali i zbog vremenskih uvjeta. Ovog ljeta u Gradskom vrtu su očito odlučili punim gasom krenuti u sva natjecanja. Zbog toga će težiti gro momčadi složiti što je moguće prije, točnije, najkasnije do odlaska na pripreme u Austriju. Za Dinu Skendera to je iznimno važno jer na tim pripremama sve što on treba jest - jasan uvid u igrački kadar kojim će raspolagati.

I baš zbog toga tijekom ovog tjedna mogu se očekivati nove konkretne vijesti iz Gradskog vrta o pitanju pojačanja. Prvi krug pojačavanja osječki prvoligaš bi trebao zaključiti s jednim kvalitetnim napadačkim rješenjem nakon što su angažirani stoper (Majstorović) i veznjak (Jugović). Čak ni poslovično tajanstveni sportski direktor Alen Petrović nije skrivao kako će "biti nečega ovih dana"...

Dalibor Keler
kadar
VEĆ OVOGA TJEDNA MOGLO BI BITI NOVIH LICA
29
29

igrača želio bi na pripreme u Austriju odvesti trener Dino Skender
2
2

pojačanja dosad su stigla u redove bijelo-plavih
7
7

igrača, dosad, ovog je ljeta napustilo Gradski vrt
Najčitanije iz rubrike