Sport
TONI BOREVKOVIĆ I FILIP UREMOVIĆ

Tko su Slavonci koji u
San Marinu kreću u lov
na Olimpijske igre 2020.?
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
U momčadi mlade U-21 reprezentacije Hrvatske, koja će u utorak početi nastup na Europskom prvenstvu u tom uzrastu, nema ni jednog igrača Osijeka. Tijekom kvalifikacija Nenad Gračan koristio se uslugama Roberta Mudražije i Petra Bočkaja, koji su tijekom kvalifikacijskog ciklusa čak dali svoj doprinos plasmanu na završnicu. Međutim, Mudražija je status reprezentativca izgubio odlaskom u Kopenhagen, gdje se proteklog proljeća nije baš naigrao (zabilježio dva nastupa), a Bočkaj se eliminirao poznatim "parkiranjem" na benzinskoj u Kanižlićevoj ulici. Ipak, među Gračanovim izabranicima dva su nogometaša rođena u Slavoniji pa će istočna regija biti ponovno zastupljena. Na slavonskim nogometnim travnjacima zapažen je bio Filip Uremović. Rođeni Požežanin (1997.) kao junior stigao je u vinkovačku Cibaliju, za čiju je seniorsku momčad službeno imao 12 nastupa (debitirao 2016. protiv splitskog Hajduka, nap. a.). Dakako, u Cibaliji ga zbog loše financijske situacije nisu mogli zadržati i objeručke su prihvatili ponudu zagrebačkog Dinama, u čijoj je drugoj momčadi boravio dvije godine, nakon čega ostvaruje i prvi inozemni angažman. Istina, u susjednoj slovenskoj Olimpiji, gdje mu je trener bio današnji šef stručnog stožera Rijeke Igor Bišćan. Nakon što je s ljubljanskim "zmajčekima" osvojio dvostruku krunu, stigla je ponuda iz ruske elitne lige iz Rubin Kazana, za koji je u protekloj sezoni odigrao 23 utakmice. Premda mu je pozicija središnjeg braniča prirodna, u nedostatku kvalitetnih desnih bočnih općenito danas u hrvatskom nogometu Uremović se isprofilirao u Gračanovoj momčadi kao standardni igrač koji pokriva poziciju desnog bočnog, posebno nakon što je Fran Karačić, odlučio uzeti australsko državljanstvo. U šest nastupa Uremović je čak dva puta bio i strijelac.

Toni Borevković trebao bi nastaviti lozu Brođana u reprezentaciji, premda za razliku od Marija Mandžukića i Ivice Olića, on pokriva stoperske pozicije. Iz Marsonije je već kao 15-godišnjak prešao u zagrebački Dinamo. Seniorsku karijeru započeo je u Rudešu, odakle je prošlog ljeta prešao u portugalski Rio Ave, s kojim ima petogodišnji ugovor. U mladoj reprezentaciji odigrao je zasad dvije prijateljske utakmice, a kako je na njegovoj poziciji konkurencija nešto veća, priliku će u San Marinu vjerojatno čekati s klupe. K.Lacković
U NJEMAČKOJ PET BIJELO-PLAVIH I DVA VINKOVČANINA
Posljednji put Hrvatska U-21 reprezentacija na europskom prvenstvu nastupila je u Njemačkoj 2004. Tada je u momčadi koju je vodio Vinkovčanin Martin Novoselac bilo čak pet tadašnjih igrača Osijeka: Goran Ljubojević, Danijel Pranjić, Marijan Buljat, Tomislav Mikulić i Josip Milardović. Zanimljivo, svoje mjesto u momčadi zauzeli su i bivši vratar Cibalije Tomislav Vranjić te Mario Lučić, koji je nakon tog europskog prvenstva Cibaliju zamijenio zagrebačkim Dinamom.
Najčitanije iz rubrike