Zdravlje
MANGO LJEKOVITO BILJE

Prirodna i bogata energetska hrana dobar izvor vitamina
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Mango dolazi s ostalim tropskim voćem, pa se njegova uporaba slabo poznaje

Mangovac (Mangifera indica L.) pripada obitelji vonjače (Familiae anacardiaceae). Prirodni je antihelmetik, antidijaroik, antioksidant, antiinflamatorik, antiasmatik, adstrigent, antiviral, antiseptik, diuretik, emetik, ekspektorant, kardiotonik, kolorant, laksativ, stomahik, tonik, vermifug. Drugo ime mu je mango.

U nas mangovac dolazi s ostalim tropskim voćem, pa se njegova uporaba više ili manje i ne poznaje. U našoj literaturi bilježi se uporaba:

- plod mangovca nadasve je prirodna i bogata energetska hrana, kao i dobar izvor vitamina i minerala (suho voće, marmelada, džemovi, voćni kolači), te je prašak koji dobijemo od suhog ploda dobar i popularan začin za raznovrsna jela (naročito za gril jela - mesna jela s roštilja),

- sjemenke mangovca služe za liječenje nametnika i parazita u crijevima (priprema se tako da se sjemenke zdrobe i od njih se pripremi ekstrakt ili čaj, za liječenje nametnika i crva u crijevima), te za liječenje hemoroida koji krvare (ispiremo i stavljamo oblog), iz sjemenki ploda mangovca dobiva se mango maslac koji je dobre, jestive kvalitete,

- listovi mangovca dobar su lijek za liječenje grla (ispiranje), astme (astma cigarete koje se pripremaju od listova), kašlja, za čišćenje - pranje zuba,

- herpes simplexa (rabi se ekstrakt listova za liječenje ranice na usnama),

- suhi cvijet djeluje kao dobar adstrigent te se rabi kod dijareje, gonoreje, katara mjehura, kronične dizenterije, kronične upale mokraćnih kanala).

Laksativ i diuretik
Zreli plod manga djeluje kao laksativ i diuretik - zeleni plod mangovca djeluje kao adstrigentn, dijaforetik, antiskorbut, te se uzima kod dizenterije tako da se pomiješa sa slatkom vodom, ako plod mangovca ispečemo i razmutimo u slatkoj vodi, tada se taj napitak rabi za sprječavanje toplinskog ili sunčanog udara.

Kora drveta služi za liječenje tegoba s crijevima kao što su proljev, dizenterija, griža (veći sadržaj treslovine).

Kaučuk - guma iz drva rabi se za liječenje raznih kožnih tegoba kao što su svrab, a naročito svrab stopala.

Kod reumatskih tegoba (rabe se oblozi od ekstrakta kore).

Kod zubobolje koristi se ispiranje čajem, a kod bronhitisa i bronhijalnog katara rabi se ekstrakt kore mangovca. Za ženske bolesti (leukoreja, bijelog pranja - menstrual fluxes, krvarenja meternice - uterusa, tumora maternice) uzima se fluidni ekstrakt ploda i kore, a vodeni ekstrakt rabimo kod autoimune bolesti kod koje je karakteristična hiperaktivnost stanica fagocita.

Iz stabla se dobiva ulje koje se rabi za liječenje sifilisa. Kontraindikacije nisu poznate

Zapadna pučka medicina rabi mangovac kao: antiasmatik, antiviral, antidijaroik, antiseptik, antioksidans, adstrigent, diuretik, emetik, ekspektorant, kardiotonik, laksativ, stomahik, tonik, vermifug, za liječenje anemije, astme, bolnih mjesečnica, bronhialnog katara, dijareje, dizenterije, difterije, dismonoreje, groznice, gingivitisa, hematoma, krvarenja, katara, kašlja, kolere, leukoreje, malarije, malignih tumora grla, metroragije, nesanice, nosnog katara, proljeva, regulaciju mjesečnice, parazita u crijevima, reume, reumatizma, stomatitisa, tonzilitisa, tumora uterusa - maternice (ekstrakt), visokog tlaka, vratobolje, ulceracije sluznice usta, zubobolje i žutice. Ekstrakt mangovca rabi se i kod autoimunih bolesti. Kontraindikacije nisu poznate.

Mnogo vrsta
Mango je stablo visine i do 15 metara, široke krošnje. Listovi su dugi, jajoliko duguljasti i kožasti. Bijeli cvjetovi smješteni su u grozdast cvat. Plod je koštunica bubrežastog oblika. Postoji mnogo vrsta mangovca koji se razlikuju po plodovima. Miris i okus: aromatično mirisav, a okus je trpak po terpentinu. Stanište: raste na području s tropskom klimom. Branje i prerada; plod, sjemenke, cvijet, list, kora mangovca rabe se za liječenje te se od njih pripremaju razni ljekoviti i prehrambeni proizvodi - suplementi. Sadrži eterično ulje, šećer, masno ulje, mangiferin, limunovu i galnu kiselinu, sluz, smolu, žuto mastilo, treslovinu, ocimin, miricin, vitamine C i A. J.Kn.
popularan začin za razna jela
Plod mangovca nadasve je prirodna i bogata energetska hrana, kao i dobar izvor vitamina i minerala te je prašak koji dobijemo od suhog ploda dobar i popularan začin za raznovrsna jela. Ekstrakt i razni proizvodi od mangovca mogu se nabaviti u ljekarnama, a voće na tržnici i veleprodajnim trgovačkim centrima. Od mokraće životinja koje se hrane lišćem mangovca dobiva se boja koja se rabi u slikarstvu.
Nezreli u vrećicu
Mango, ovisno o tome kada i gdje ga kupite, varirat će u teksturi i okusu. Ako je dozrio, bit će malo deblje kože i više gorkog okusa. Ako kupite nezreli mango, možete ga ostaviti u papirnatoj vrećici da dozrije do željene razine.
Za zdrav i miran san
Mango je pun vitamina B6, koji je odgovoran za funkcioniranje živčanog sustava i mozga. Štoviše, vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san te utječe na raspoloženje. Aminokiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa