Osijek
DOBRA ISKUSTVA S UREĐAJIMA U “ŠKOLAMA ZA ŽIVOT”

Učenici vratili tablete neoštećene
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Završila je prva školska godina tijekom koje se eksperimentalno provodio program kurikularne reforme "Škola za život". I dok tek slijede detaljne analize uspješnosti novih modela učenja, tu su već prva iskustva vezna uz učenje s pomoću tableta.

Svi učenici prvih, petih i sedmih razreda OŠ "Grigor Vitez" koji su proteklu školsku godinu bili dio "Škole za život" vratili su tablete. Prema naputcima, tableti su vraćeni u originalnim kutijama, s punjačima i očišćeni. Ravnatelj škole, Hrvoje Brod, organizirao je pregled tableta, te je zaključeno kako je više od 90 posto uređaja u dobrom stanju, bez ikakvih oštećenja, te će biti proslijeđeno učenicima na korištenje u idućoj školskoj godini.

"Učenici su ukupno imali 104 tableta i svi su vraćeni školi. Tijekom godine je bilo slučajeva oštećenja, ali šteta je popravljena. Mogu reći kako smo zadovoljni načinom na koji su se učenici brinuli o tabletima. Također, zadovoljni smo i jer se pokazalo kako smo, posebice u odnosu prema brojnim drugim školama u Hrvatskoj, izabrali dobar model tableta s obzirom na budžet koji smo imali na raspolaganju, te da su zadovoljili sve potrebe učenika. Bili su primjereni za izvođenje planirane istraživačke nastave, kako u školi tako i kod kuće. No moram priznati kako nam je ipak drago što će ubuduće nabavu tableta organizirati Ministarstvo", kaže ravnatelj Brod.

Osim u OŠ "Grigor Vitez" tableti su bili dio nastave u završenoj školskoj godini i u OŠ Mladost. Djeca su ih, ukupno 200, vratila u školu.

"Djeca su vratila tablete, koji su u ispravnom stanju, razrednicima, a oni koji su oštećeni poslani su u Zagreb ovlaštenom serviseru na procjenu štete, koju bi trebalo pokriti osiguranje. Ti će oštećeni tableti biti popravljeni i vratiti se također u školu tijekom ljeta. Učenici će iste tablete, kojima su su koristili prema serijskim brojevima, dobiti i sljedeće školske godine. Mogu zaključiti da smo zadovoljni kako su se učenici brinuli o uređajima, posebice učenici prvih razreda. Naime, oštećeno je samo oko pet posto uređaja. Što se tiče tableta i njihove primjene u nastavi, svi su se učitelji i nastavnici maksimlano trudili i uhodali se, ali, jasno, uvijek postoji prostor za napredak. Vjerujem kako će sljedeće godine biti još bolje i lakše", kaže ravnatelj Jukić.

Na tablete i sve ono što su oni promijenili u procesu učenja osvrnuli su se i osječki roditelji. Dojmovi su različiti, ali uglavnom pozitivni kada je u pitanju upotreba tableta u nastavi. Iako, napominju, stječe se dojam da bi mogli biti i puno više iskorišteni, posebice u predmetnoj nastavi u višim razredima.

Ivana Solar
UREĐAJI OSIGURANI
Tableti su se u nekim slučajevima pokazali prevelikom odgovornošćui za prvašiće, pa su neki uređaji završili na popravku. Dio njih i zbog “totalke” nakon pada - štete koju osiguranje tableta (ponuđeno roditeljima u školama u iznosu od 40 kuna godišnje) nije pokrilo. Ističe se i kako bi na ograničenje od 1 GB prometa, koje plaća Ministarstvo, valjalo postaviti automatsku blokadu.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike