Regija
74. OBLJETNICA

Komemoracija za žrtve kod Crnog potoka
Objavljeno 16. lipnja, 2019.
NAŠICE

Udruga Hrvatski domobran - ogranak Našice, uz pomoć Matice hrvatske Našice, Udruge Hrvatski sokol i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, već niz godina organizira komemoraciju u spomen žrtvama na spomen-području Crni potok. Ta strašna tragedija dogodila se u lipnju 1945., kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile nekoliko stotina zarobljenih vojnika i civila. Obilježavanje je počelo križnim putem iz centra grada u organizaciji Planinarske sekcije sv. Bernarda. Prigodni program počeo je pozdravnim govorima, nakon kojih je slijedila misa predvođena, fra Marijanom Vidovićem, fra Zoranom Bibićem i fra Oktavijanom Nekićem, a zapjevao je i zbor iz Donje Motičine uz goste. Komemoraciju je uveličao i solist na trubi Krešimir Štimac. Okupljenima se obratio predsjednik udruge Hrvatski domobran Našice Željko Tomić, koji je istaknuo da je na tom mjestu poginulo više od 1600 žrtava, a imena onih za koje se zna da su ondje tragično skončali je i nabrojio. Sve okupljenje pozdravio je i gradonačelnik Josip Miletić, izrazivši sućut obiteljima poginulih te svim okupljenima zahvalivši na dolasku.

- Srdačno vas pozdravljam u ime Grada Našica i zahvaljujem vam što ste i ove godine odvojili vrijeme da dođemo na Crni potok, da se nikada ne zaboravi žrtva koja je ovdje dana. Nikada ne smijemo zaboraviti ni žrtvu hrvatskih branitelja, jer mnogi su sanjali Republiku Hrvatsku koju nakon velebne pobjede mi danas možemo živjeti. Zahvaljujem braći franjevcima što kontinuirano vode brigu da se s molitvom i blagoslovom sjetimo svih onih koji su svoj život dali - rekao je gradonačelnik.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulima odali su u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda izaslanica Ivana Horvat, izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno potpredsjednikom Skupštine Ivicom Čemeom, izaslanstvo Grada Našica predvođeno gradonačelnikom Josipom Miletićem, izaslanstva udruge Hrvatski domobran iz cijele Hrvatske te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i brojni sugrađani. I.Ćosić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana