Regija
PRVI FESTIVAL TRAMINCA

Kraljevskim vinom se upisali na vinsku kartu svijeta
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
U dva festivalska dana na stotine posjetitelja uživalo je u kušanju 150 različitih traminaca
ILOK



Prvi Festival traminca - kraljevskog vina, koji je, iako je iz Tramina u talijanskom Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem preko Iloka, zbog čega je taj gradić u Srijemu posve zasluženo bio i domaćinom - doveo je u ugodan provod na krajnji hrvatski istok nekoliko stotina ljubitelja te sorte iz cijele regije. U dva dana, 14. i 15. lipnja, Ilok je ugostio, naime, posjetitelje iz Osijeka, Zagreba, Zadra, kao i Beograda, Novog Sada, Bijeljine...


- Idemo dalje, to je ono što mogu reći nakon prvog festivala - kazao je jučer jedan od organizatora Željko Garmaz, inače autor nekoliko knjiga "Vinskih priča" od Slavonije preko Istre i Kvarnera do Dalmacije, dodavši da vjeruje kako će Festival traminca postati tradicijom u Iloku, ali i jednim od najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj. Garmaz kazuje i kako su prvi dojmovi "i više nego pozitivni", čemu u prilog govori i to da je na svakoj od 13 radionica bilo i po 70 ljudi, što je, navodi, velika brojka kada je riječ o takvoj vrsti predstavljanja vinske kulture. Također, gala večera na ladanjskom imanju Principovac ponad Iloka bila je "pun pogodak", a poznati hrvatski chef Tom Gretić tom je prigodom napravio potpunu rekonstrukciju slavonske kuhinje kombinirajući, primjerice, smuđ i kulen, marelicu i gorgonzolu, breskvu i guščju jetru...., što je iznenadilo i oduševilo goste. Prema Gretićevim riječima, Slavonija, Baranja i Srijem iznimno su vrijedne gastronomske destinacije i sve te bogate namirnice kakve nema ni jedan kraj u RH mogu se i trebaju početi doživljavati i na novi način.


- Uživalo se u tramincu, tom vinu koje je proslavilo iločki kraj, a koji će, zahvaljujući i festivalu, biti dodatna istoznačnica Iloka i traminca - naveo je Garmaz i istaknuo da se 1. Festivalom traminca uspjelo svima koji vole tu sortu pokazati da traminac nije vino koje se pije samo uz kolače te da Hrvatska itekako ima vrijednih vina koja se mogu mjeriti s najboljim svjetskim vinima, što se vidjelo i na radionicama na kojima su se uspoređivali dometi najboljih hrvatskih s najboljim svjetskim tramincima. - Dobili smo dobar temelj za unaprjeđivanje festivala i njegovo pozicioniranje na vinsku kartu Hrvatske i svijeta - dodao je Vinko Ručević, pokretač uspješnog vinskog festivala WineOs i, uz Garmaza, organizator "slavlja traminca" u Iloku. Inače, u dva festivalska dana u Iloku se kušalo - više od 150 različitih traminaca!


Izlagalo je 70-ak vinarija, među kojima su i vinarije svjetskog glasa, poput vinarije Domaine Weinbachih iz francuske pokrajine Alsace, čime su se, festivalom, i povezale dvije regije koje su i ponajbolji reprezenti kvalitete traminca u svijetu - Alsace i Ilok. Svoja su vina predstavile i vinarije iz talijanske top-destinacije za traminac, pokrajine Alto-Adige, kao i vinarije iz Slovenije, gdje već deset godina postoji Salon traminca i iskustvo pjenušavih vina od sorte traminac.
Jedan od vrhunaca događanja bilo je i gostovanje Ivana Barbića, jedinog master of wine s hrvatskom putovnicom, čime se našao u probranom društvu od samo 350 vinskih uglednika iz 25 zemalja u svijetu koji se mogu time pohvaliti.


Sanja Butigan
1. Festivalom traminca uspjelo se pokazati da traminac nije vino koje se pije samo uz kolače
ILOK PREPUN
Za dvodnevnog Festivala traminca u Iloku su bili popunjeni svi smještajni kapaciteti, njih 200-tinjak. “Ilok je bio prepun gostiju, i to je pokazatelj koliko manifestacija ima utjecaja na lokalnu sredinu i nadamo se da će festival rasti na dobrobit Iloka”, kažu organizatori.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike