Mozaik
HUMANITARNA VEČER PRIKUPLJANJA DONACIJA

Fond #SPASIME prikupio četvrt
milijuna kuna, a to je tek početak!
Objavljeno 16. lipnja, 2019.
U Zagrebu je održana humanitarna večer prikupljanja donacija namijenjenih Fondu #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Na večeri se prikupljao novac na aukciji umjetničkih djela i preko pozivnog centra, pri čemu su građani donirali 6,25 kuna pozivom na broj 060 9003, a na pozive su odgovarala brojna lica hrvatske javnosti. Donacijama iz svih krajeva Hrvatske, ali i drugih država prikupljeno je više od 250.000 kuna, koje će Fond koristiti kao interventnu pomoć žrtvama nasilja. Cilj je skupiti najmanje milijun kuna.


- Hrvatski građani još jednom su pokazali veliko srce i spremnost na pomoć. Izuzetno nam je važna svaka osoba koja trpi bilo kakvo nasilje. Svjedoci smo toga da se mnoge žrtve teško odlučuju prijaviti policiji obiteljsko nasilje zbog financijske ovisnosti o nasilniku i iz straha da će njihov vapaj proći neopaženo, bez konkretnih mjera. Sustav je, s druge strane, spor i zbog toga smo se odlučili, u suradnji sa SOLIDARNOM - Zakladom za ljudska prava i solidarnost, osnovati Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja - rekla je Jelena Veljača u ime Inicijative #SPASIME.


Nazočile su i brojne osobe iz javnog života, poput Amara Bukvića, Ivane Roščić, Ljupke Gojić Mikić i Nine Violić. Svojim dolaskom podržali su Fond #SPASIME te sudjelovali u prikupljanju novca odgovarajući na pozive građana koji su donirali sredstva pozivom na broj humanitarnog telefona.
Građani do kraja srpnja mogu sudjelovati u pomoći pozivom na broj 060 9003, uplatom na račun HR8023900011500151640 (HPB) ili donacijama preko stranice Indiegogo (https://igg.me/at/fond-spasime). T.K.
PORAST NASILJA
Žrtve često, nemajući dovoljno financijskih i drugih sredstava, ostaju u nasilničkim odnosima pa je svrha Fonda omogućiti im novi život bez nasilja i sprječavanje povratka u nasilničko okruženje. Zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno su, prema podatcima MUP-a, u 2018. prijavljene 10.272 osobe, što je 10,7 posto manje nego u 2017. Ipak je 2018. godine zabilježeno ukupno 3198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je 5,5 posto više nego u 2017. Kazneno djelo nasilja u obitelji ukupno je počinjeno 623 puta te je, u usporedbi sa 2017., u porastu za 11 posto. Ciljevi Fonda nastavljaju se na ciljeve inicijative – osvijestiti javnost o ovom problemu, potaknuti prepoznavanje i prijavljivanje nasilja te prikupljanje sredstava za konkretnu pomoć žrtvama nasilja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike