Mozaik
PRETPREMIJERNO PRIKAZAN IGRANI FILM “ADAM”

Neprilagođeni pojedinac s ožiljcima iz ratnog doba
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Prvi slavonski igrani film progovara o PTSP-evcu i nerazumijevanju okoline

Seoski "društveni saloni", kao što su birtija i dućan, po tko zna koji put stavili su se u službu dežurnih moralista i počeli se baviti životom pojedinca. Jer on je neprilagođen, seoski društveni saloni o njemu ne znaju ništa. On živi ne dirajući nikoga, ali i šutke, no potom glasno poručujući da se nitko ne petlja ni u njegov život.


Sredina ne voli neprilagođene, drukčije, život bez klišeja i njezinih pravila, pa surovo kreće u prostor takvih i nametanje svojih šablona. Jer sve je to za njegovo dobro, a time i dobro zajednice. Uime pojedinca i zajednice, a cijena je nebitna, makar i ona najskuplja. Govori o tome prvi u cijelosti slavonski igrani film "Adam", čija je pretpremijera održana ovih dana u Đakovu, odakle je i njegov redatelj Mario Šulina i Produkcija Nova kao izvođač radova, odnosno Slavonija Nova - Udruga za promicanje istine o Domovinskom ratu, koja je nositelj projekta.

Izvrsni Šinjori

Adam je šutljiv, zamišljen, s učestalim košmarnim fleševima iz ratne prošlosti - suočavanja sa smrću, mrtvim suborcima, od granata otrgnutih dijelova tijela, vlastitim nagonom za preživljavanjem, poput početne scene kada Adama neprijatelj goni kroz kukuruzište poput ranjene zvijeri, a u daljini grme glasnici rata i razaranja. Gledatelj Adamovu emociju dok tijekom kiše metaka prolazi kroz neobrane kukuruze duboko osjeća. Naslovnu ulogu Adama izvrsno je odigrao Zdravko Šinjori, glumac Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca, odakle su i drugi brojni glumci angažirani na filmu, a dvije role pripale su Vjeki Jankoviću i Jasminu Novljakoviću s Akademije za umjetnost iz Osijeka. Uz Šinjorija, jedna od ponajbolje odrađenih rola je i ona Novljakovićeva. Adam iz rata izlazi čitavog tijela, ali ranjene duše. Nije iz njega zaradio materijalna prava, samo PTSP, s kojim se bori svakodnevno. Na starom se salašu brine o dječaku (Antonio Starinec). Dječak koji ne govori sada je sav njegov svijet, a Adam dječakov. Adamov svaki prolazak selom izaziva radoznalost - i seoske prodavačice, i gostiju u birtiji, prolaznika... Adamov izbor stvari koje kupuje u dućanu, među kojima i potrepštine za djecu, ruši zadnju branu seoske znatiželje i kreće ‘briga‘ zajednice za nepoznato dijete ‘kod čudnog, šutljivog stranca‘.

"Nema tu nikoga"

Sve grublji nasrtaji okoline na Adamov život i njegovu tajnu rezultiraju dolaskom djelatnica centra za socijalnu skrb, angažmanom ravnateljice škole da dijete pođe u školu, a na kraju i dolaskom policije i specijalaca "da uvedu reda u Adamov i život djeteta." Nitko Adama ne shvaća, osim bivšeg branitelja (Novljakovićeva rola) koji svoje ratne rane na duši proživljava na svoj način. "Ma, nema tu nikoga", povikao je ključnu rečenicu Novljakovićev lik i odmotao klupko radnje filma i Adamovog života - fikcije. Jer dječak je Adamova fikcija vlastita sina koji je pognuo u ratu... Jer "Adam" je film posvećen borbi protiv svakog nasilja nad djecom, a mi dodajemo - i svima koji su iz rata izašli s ožiljcima nevidljivima oku, a koje im okolina želi "izliječiti" nerazumijevanjem.

Film "Adam" sniman je osam mjeseci, uz angažman 30 glumaca, tj. 70 članova cijele ekipe. Šulini, koji je govorio na pretpremijeri, bravo za izvrsne kadrove, šminku, scenografiju, rekvizite..., za hrabrost, a Franji Nagulovu za scenarij. Film je sniman u Retkovcima, Šikovcima i Strizivojni. U kina stiže najesen, a u planu mu je i festivalska budućnost.


Suzana Župan
Diže glas
protiv nasilja nad djecom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike