Kultura
HUMANITARNA LIPANJSKA OPERNA NOĆ

Nikad veći odaziv publike i donatora
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Koncertu je nazočio Ćaćić, čija je supruga tu večer bila u rodilištu, pa su mu kolege spontano zapjevali "Tata, kupi mi auto"

Činilo se da nikada više posjetitelja nije bilo u dvorištu osječkoga HNK-a na Lipanjskoj opernoj noći! Prema riječima organizatora, bilo je postavljeno 330 stolica, no gdje god je bilo mjesto za stajanje, sjedenje - netko se smjestio i slušao. Godinama prije toga ovaj je humanitarni koncert organiziran u Eurodomu, no ove su se godine odlučili vratiti pod vlastiti krov. Jedan od razloga je akustika dvorišta, no onaj važniji je sjajni i daroviti mladi glumac Ivan Ćaćić, kojemu je dijagnosticirana leukemija i za čije je liječenje ove godine sav prihod s koncerta namijenjen.


Dva su sata te veličanstvene večeri/noći solisti, zbor i orkestar HNK-a, pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca izvodili popularne pjesme iz velikih filmskih hitova, ali i arije iz mjuzikala i opereta, od kojih su neki i na repertoaru HNK-a, pa su publici itekako poznati. Atmosfera je bila sjajna i u Osijeku u petak, ali i u Belišću, ispred dvorca Prandau-Normann na Trgu Ante Starčevića. I ondje je koncert bio tradicionalno besplatan, uz nešto izmijenjen program (posvećen opusu Sigmunda Romberga) i soliste. Brojnu je publiku uoči koncerta pozdravio gradonačelnik Dinko Burić.

Neopisiva snaga

Solisti su bili Vesna Baljak, sopranistica, Ivana Medić, sopranistica, Stefany Findrik, mezzosopranistica, Gordana Kalmar, mezzosopranistica, Filip Hozjak, tenor, Robert Adamček, bariton te Jana Pogrmilović, mezzosopran (na koncertu u Belišću). Vokalni ansambl čine Danijela Božičević, Mirjana Peteš, Katarina Toplek i Mirna Vidović. Koncertni majstor je Ioan Pauna, korepetitori su Damir Šenk i Igor Valeri, a zborovođa Ante Sladoljev.


Hvala svima koji su pokazali veliko srce u ovoj akciji, uputila je intendantica Dražena Vrselja te dodala:


- Mnogima se u životu, baš kada misle da im sve ide, dogodi problem pa se prestraše, ukoče, osjećaju usamljeno i da je kraj svega. Tada se dogode prijatelji, čudo. Lijepo je znati da na njih možemo računati, kao što HNK, Ivane, računa na tebe.


Intendantičinu je priču zaokružila ravnateljica Drame, Petra B. Blašković, na koncert došavši ravno s probe Doljnjodravska 11 i uime dramskoga ansambla, čiji je Ćaćić važan kotačić, uputila riječi podrške, naglasivši Ivanovu izvanrednu osobnost, neopisivu snagu i ljubav.


Koncertu je nazočio i Ivan Ćaćić, čija je supruga tu večer bila u rodilištu, pa su mu kolege spontano zapjevali Tata, kupi mi auto i izvukli ga na pozornicu, što je naišlo na sjajnu reakciju publike.


Iznenađen, ali i oduševljen odazivom publike bio je Filip Hozjak, ponajviše zbog svrhe koncerta.


- Imao sam cijelu večer knedlu u grlu, posebice zbog nekih pjesama koje su vrlo emotivne i s čijim sam tekstom mogao poistovjetiti Ivanovu priču, poput, primjerice, Bring him home C. M. Schönberga iz Les Misérables (Jadnici). Tu sam pjesmu svom dragom kolegi i posvetio - komentira Filip, koji je, s kolegicom Ivanom Medić, i iznio najveći dio repertoara. Među pjesmama koje je izveo su i neki brojevi iz mjuzikla Sugar, ali i Ljepotica i zvijer (Beauty and the beast​). S obzirom na to da je cijela prošlogodišnja Lipanjska bila posvećena filmskoj glazbi, prema želji su maestra, i zbog sjajnih reakcija publike, neke brojeve i ove godine ponovili, kaže Filip Hozjak, kojemu angažman u osječkom HNK-u službeno prestaje 15. rujna. U Osijeku mu je lijepo i htio bi ostati, mogućnost još postoji, ali sve ovisi o pregovorima s Upravom. Cilj mu je zagrebačka Komedija, u čijoj rock-operi Jesus Christ Superstar pjeva naslovnu ulogu, a angažiran je i u projektu 4 tenora, pa mu sve to postaje vrlo teško uskladiti.


Ona koja sigurno još sljedeću sezonu ostaje u Osijeku sjajna je mlada mezzosopranistica Stefany Findrik, od 2017. članica ansambla. Prvi joj je put da kao solistica sudjeluje na Lipanjskoj noći, prošle je godine bila članica vokalnog ansambla.


- Program je bio dopadljiv za publiku, a i njihove reakcije bile su sjajne. Bilo je i nekoliko brojeva iz Medene, što je sjajan teaser za one koji ga još nisu pogledali. Repertoarom je maestro povezao mjuzikl i film jer je većina naslova bila i na kazališnim daskama i na filmu - sretna je Stefany.

Prvi u Hrvatskoj

HNK u Osijeku jedino je kazalište u Hrvatskoj koje je sudjelovalo na poslovnoj HT B2Run utrci! Ta ih je informacija učinila jako ponosnima već u startu jer, kažu, vole probijati led i biti prvi. Njihov natjecateljski tim ove su godine činili: Ivana Soldo Čabraja, Ana Đapić, Dražena Vrselja, Aleksandar Bogdanović, Slavko Bogdanović, Matija Kačan i Duško Modrinić. Utrku su posvetili svom kolegi Ivanu.

- Nama je bilo neopisivo! - poručuju kazalištarci, koji su za Ivanovu dijagnozu doznali tek poslije i stoga su u cilj utrčali s transparentom u rukama na kojemu je pisalo Lipanjska operna noć - humanitarni koncert 14.6., kojim su željeli pozvati što više Osječana na koncert i senzibilizirati javnost da se odazove humanitarnoj akciji. I jesu, kao nikada do sada - komentiraju organizatori, zahvalni svima koji su dali svoj prinos, neovisno o iznosu.


Narcisa Vekić
PONOSNI OTAC
U subotu, 15. lipnja, u 23 sata i 21 minutu na svijet je došla Judita Ćaćić, kći Ivana Ćaćića i Mateje Grabić Ćaćić. Kako doznajemo od ponosnog oca, i mama i kći su odlično, a i on je isto. "Kako bih drukčije i ja mogao biti nego odlično!, ne krije ponos novopečeni otac.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠOKAČKA RIČ 17

Mlade treba podučiti šokačkom govoru da ne izumre

2

ŠEST IZVEDBI U PROSINCU

Karte za Orašara rasprodane u danu

3

HRVATSKI UMJETNICI U BUENOS AIRESU

"Yira, Yira" premijerno u Argentini