Sport
BIJELO-PLAVI U PUNOM POGONU

"Generalka", nakon dugo
vremena, mogla bi se
igrati u Gradskom vrtu
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Plan je da u pripremama svaki igrač odigra bar tri utakmice - kaže trener NK Osijek

Nogometaši Osijeka odrađuju prve treninge u pripremama za novu sezonu koji će za neke od igrača koji su bili na prozivci biti i "kvalifikacijski" kada je u pitanju mjesto u rosteru.


Trener Dino Skender skrojio je popis od 27 imena od kojih su tri (Škorić, Kleinheilser i Majstorović) bila opravdano odsutna, a među onima koje je pozvao na prozivku ima ih i nekolicina čiji status još uvijek nije siguran. Naravno, trener nije ni na koga želio pokazati prstom, ali je nedvosmisleno poručio:


- Ovih desetak dana u kojima ćemo trenirati u Gradskom vrtu iskoristit ćemo i za dodatnu selekciju momčadi. Na pripreme u Austriju, trenutačno, planiramo povesti 26 igrača i tri vratara. Kako će izgledati popis putnika sada je rano govoriti jer će on ovisiti i o tome hoćemo li dovesti još igračkih pojačanja.
Šest provjera

Bijelo-plavi će glavni dio priprema odraditi u Austriji, točnije u mjestu Krieschberg. Tamo je planirano odigravanje šest utakmica, a najzvučniji suparnici su prvaci rumunjske Cluj, koji će biti prvi test, te prvak Danske Kopenhagen s kojim će Osječani zaključiti pripreme u Austriji.


- Plan mi je da tijekom priprema svaki pojedinac odigra bar po tri utakmice kako bi svi imali ravnomjernu minutažu. Zasad smo došli do brojke od šest utakmica koje nas očekuju u Austriji, a moguće je, ako bude potrebe, da odigramo još poneku - kaže trener bijelo-plavih.


Suparnici su, rekli bismo, po mjeri. Osijek će se u novoj sezoni naći pred velikim izazovima. Premda još nisu jasno progovorili o ambicijama.


- To je pitanje na koje konkretan odgovor može dati samo predsjednik Ivan Meštrović. Generalno, uvijek težimo rezultatskom iskoraku, pa će tako biti i u sezoni koja je pred nama - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.


Dok se predsjednik ne oglasi o pitanju jasnih ciljeva, stvari se mogu postaviti ovako. Minimalan cilj bit će novi plasman na europsku scenu. Hrvatska je zahvaljujući odličnim Dinamovim rezultatima u Europskoj ligi prošle sezone dobila dodatno mjesto u Europi, pa ih sada imamo čak pet, što nismo nikada imali. Dvije prvoplasirane momčadi igrat će sljedećeg ljeta kvalifikacije za Ligu prvaka, a tri mjesta čekaju naše klubove u Europskoj ligi (dva ili tri kroz prvenstvo, što će ovisiti o tome tko će biti pobjednik Kupa, nap.a.). Ono što se očekuje od bijelo-plavih jest borba barem za drugo mjesto. Ona će biti baš žestoka jer slične ambicije će imati stari konkurenti Rijeka i Hajduk. Zato je stalne korake prema naprijed u plasmanu unutar četiri prva mjesta u prvenstvu se ne mogu ultimativno tražiti od osječke momčadi. Pokušaj i borba svakako, a kako će to završiti nije zahvalno predviđati.
Predstavljanje

Još jednu zanimljivu mogućnost ostavio je trener Dino Skender kada je u pitanju pripremno razdoblje. Naime, nakon jako puno vremena navijači bi mogli dobiti predsezonsko predstavljanje momčadi i igračkih pojačanja. Naime, s obzirom na to da se s priprema iz Austrije vraćaju 8. srpnja, a sezonu će početi 20. ili 21. srpnja, teško je vjerovati kako će si Skender dopustiti luksuz od 12 ili 13 dana bez utakmice. Osijek će prvenstvenu premijeru u novoj sezoni odraditi pred svojim navijačima protiv Slaven Belupa, pa je prirodno da "generalku" odradi na svom stadionu.


- To je svakako jedna od ozbiljnih opcija. U potrazi smo za suparnikom za taj susret i vjerujem kako ćemo je uspješno okončati - otkrio je Skender.
Težnja je za taj susret pronaći prvoligaša iz susjednih zemalja. Najvjerojatnije će izbor pasti na nekoga iz Mađarske ili klub iz BiH. Nekada su "generalne" probe pred domaćim navijačima bile nešto posve normalno jer je to bila dobra prilika da se navijači pobliže upoznaju s novoformiranom momčadi, ali još više kako bi na djelu, uoči sezone, vidjeli i pozdravili pojačanja koja su tijekom stanke stigla u Gradski vrt. Sjećamo se kako se na takvim utakmicama znalo skupiti i po dvije-tri tisuće znatiželjnika. Zato bi odigravanje generalne probe uoči prvenstva u Gradskom vrtu bilo baš dobar potez.


Dalibor Keler
selekcija
TRENER JOŠ BIRA KOGA ĆE VODITI U AUSTRIJU
SUPARNICI U AUSTRIJI
26. lipnja: Cluj (Rumunjska)

29. lipnja: Orenburg ili Dinamo Moskva (Rusija)

2. srpnja: Banik Ostrava (Češka)

3. srpnja Mattersburg (Austrija)

7. srpnja: ?

8. srpnja: Kopenhagen
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana