Sport
STANKA OD NAMANJE MJESEC DANA

Horvat: Još uvijek stignem uhvatiti normu za SP u Dohi
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Osječki motkaš ima parcijalnu rupturu mišića koja nije bezazlena

Najgora mora svakom sportašu je ozljeda, pogotovo onakva koja ga miče s terena i borilišta na duže vrijeme. Kada se to još dogodi u godini kada je na programu veliko natjecanje, onda je logično kako je šok zbog ozljede još veći, kao i strjepnja hoće li se uspjeti oporaviti na vrijeme za nastup na njemu.


Upravo se to dogodilo Ivanu Horvatu, hrvatskom rekorderu u skoku s motkom koji se prošlog tjedna ozlijedio na međunarodnom mitingu u Ljubljani. Slavio je s preskočenih 5,40 metara, što je daleko ispod njegovih mogućnosti, ali je nakon te visine morao odustati zbog ozljede. Šepanje je primjetno, u pitanju je lijeva noga, a osječki je atletičar pojasnio njezinu težinu i kako je do nje došlo.


- Situacija nije baš najbajnija, taman je počela sezona, i to prema nekom osjećaju i spremnosti fenomenalno. Ali kako kažu najgore je kad si najspremniji, tada se događaju ozljede. Na tom je natjecanju bilo dosta specifičnosti, cure su skakale prije nas, i njihovo se natjecanje jako odužilo. Poslije njih smo došli mi dečki, bilo nas je 15-ak, što je jako puno za skok s motkom. Znači, sve je dugo trajalo, već je pao mrak, malo je i zahladilo, a zagrijan sam bio već nekih dva i pol sata. I kako sam ulazio u skokove, sve je bilo super, taman sam bio spreman za 5,40. Priredio sam sa strane one prave motke, pa ako to preskočimo znači da sam se "uskakao" i da mogu podići na malo ozbiljniju visinu. U strašno nezgodnom trenutku nešto mi se dogodilo, a to je da me uhvatio grč odmah poslije odraza. Bilo je poslije odraza, pa sam morao ići u skok, i jednostavno sam nogu istegnuo tijekom tog grča, tako da sada imam parcijalnu rupturu veličine 10 cm s 28 mm i dubine 10 mm. Golema je to površina, zbog čega sam sada na terapijama svaki dan. Pazim nogu, ledim ju i cijeli je fokus samo na tome da sve zaliječim kako treba. Pokušavam ostatak tijela održati na nekoj razini, tako da kad se oporavim mogu normalno nastaviti s treninzima. Definitivno pamtim i bolje dane - pričao je Horvat.


Sreća u nesreći je što je ova sezona ipak specifična, pa svoj vrhunac nema, kao što je to najčešće u kolovozu, nego dosta poslije. Naime, glavni atletski događaj godine Svjetsko je prvenstvo u Dohi koje će se održati do 26. rujna do 6. listopada, a do tada ipak nije nerealno za potpuni oporavak te nastup na pravoj razini.
- Stvarno je sreća što je sezona na otvorenom jako dugačka i traje čak do listopada. Da je sezona normalne dužine, s vrhuncem u kolovozu, jednostavno bih morao zaustaviti sve. Ovako ipak imam vremena. Govore mi kako ovakva ozljeda zahtijeva četiri tjedna oporavka, tako da bih stvarno još mogao stići na vrijeme riješiti sve to i uskakati se do te norme za SP. U osmom i prvoj polovini devetog mjeseca ima dosta natjecanja i nadam se kako ću moći u pravi trening već za mjesec dana. Nisam imao još iskustva s ovakvim ozljedama, evo, nakon 12 godina treniranja prvi put u životu mi se dogodilo nešto takvo. Ali ništa, moram sada jako lagano i pažljivo ići prema naprijed i biti strpljiv, nema mi druge - pojasnio je hrvatski rekorder svoju trenutačnu situaciju i mogućnost vraćanja na zaletište.


Goran Roguljić
Bitno je da se djeca bave sportom
Kad god je u prilici Horvat se rado odazove sudjelovanju na nekoj od drugih sportskih priredbi, pogotovo ako je riječ o djeci i afirmiranju bavljenja sportom kod njih. Tako je bilo i ovog tjedna kada je, unatoč ozljedi, stigao na proglašenje najboljih sportaša učenika u protekloj školskoj godini, podijelivši neke od nagrada.

- Bit je samo da se bave sportom, bilo kojim. Ja sam opet najsretniji kad netko odabere atletiku jer ipak je to moj sport, tu se i najviše trudim nekako pridobiti djecu. Bavljenje sportom promijenilo mi je život, ali ne samo meni, svakom sportašu koji se odluči na takav potez. To je jednostavno drukčija kvaliteta života. Podupirem sve ljude i uvijek ako mogu doći na neko događanje gdje se promovira sport, tu sam - poručio je Horvat.
Najčitanije iz rubrike