Osijek
JEFTINIJI STAKLENI LAMPIONI

Ukop želi manje plastičnog otpada
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Godinama plastični lampioni, koji se stavljaju na posljednja počivališta, imaju prednost nad staklenima. Kako bi pokušali smanjiti količinu plastike na grobljima, u Ukopu će od sljedeće srijede i svake srijede do rujna po akcijskim cijenama nuditi staklene lampione u dvije svoje cvjećarnice - Sveta Ana na Aninom te Centra na Centralnom groblju. Najavio je to jučer na konferenciji za novinare direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, naglasivši kako najveća količina plastike na grobljima potječe upravo od ostataka lampiona.

- Naša je procjena da se godišnje na naših 20 groblja prikupi oko 2200 kubičnih metara otpada isključivo od lampiona. Riječ je o specifičnom otpadu, jer je to plastika zagađena parafinom i kao takva vrlo je problematična za recikliranje - pojasnio je Ostrički, naglasivši da su, osim što ne zagađuju okoliš, stakleni lampioni u konačnici jeftiniji od plastičnih. Na primjeru staklenog lampiona LS002, čija je akcijska cijena sedam kuna, uz uložak koji stoji pet, Ostrički pojašnjava da nakon četiri upotrebe građani potroše 27 kuna. Istovremeno, plastični lampion slične veličine stoji osam kuna, uz četiri upotrebe cijena mu je 32 kune, pa se već od četvrte kupnje, kaže Ostrički, štedi novac.

Dakako, osim staklenih, po akcijskim cijenama, srijedom dvije Ukopove cvjećarnice imaju u ponudi i plastične lampione. Ipak, daje prednost baterijskim lampionima, koji stoje od 20 do 40 kuna, uz uložak od 18 kuna i traje 150 dana. Ostrički najavljuje i četvrtu vrstu - solarne lampione - koja se napaja sunčevom energijom, što je, ocjenjuje, opcija koja čuva okoliš.

- Do sada se većinom prodaju plastični lampioni jer je to u navici ljudi. Stoga želimo akcijskim cijenama promijeniti svijest građana i potaknuti ih na kupnju staklenih umjesto plastičnih lampiona. Inače, prema našim statistikama, prodaja staklenih lampiona u dvjema našim cvjećarnicama samo je oko deset posto. Smanjimo li, za početak, prodaju plastičnih za deset do 20 posto, to će biti uspjeh - ocjenjuje Ostrički. M. Mihelić
2200

kubičnih metara otpada, isključivo od lampiona, godišnje se prikupi na 20 groblja kojima upravlja Ukop. Riječ je o plastici zagađenoj parafinom, koja

je problematična za recikliranje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDNA KLINIKA U KBC-U

U godini dana naprave četiri milijuna analiza

2

VELIKA STOPA BOLOVANJA U DJEČJEM VRTIĆU

Sindikat: “Neposlušni”
su izloženi zlostavljanju

3

USPJEH OPĆINE ANTUNOVAC

Jedina općina u Slavoniji s pridjevom razvijena!