Osijek
RJEŠENJE SE NE NAZIRE

Gradska uprava za najezdu komaraca okrivljuje sve druge!
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
U Gradu priznaju da od Vlade RH nisu ni pokušali tražiti financijsku pomoć

Zbog goleme populacije komaraca, ali i glasne osude velikog dijela javnosti zbog te gotovo elementarne nepogode, a zbog koje krivce traže i u postupanju odgovornih u gradskoj vlasti, Grad Osijek izdao je naloge za tretiranje komaraca toplim zamagljivanjem iz vozila svaka dva dana u sljedeća dva tjedna. Potvrdili su to u petak u Kuhačevoj 9 pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Romano Kristić i dogradonačelnik Boris Piližota, na konferenciji za novinare pod nazivom "Što učiniti za rješenje problema komaraca?” Ovo su obraćanje javnosti u Gradu opravdali velikom zainteresiranosti građana te zbog, kako navode, dezinformacija koje su se pojavile u dijelu medija.

Vatrogasna mjera
No najveći se dio konferencije za novinare zapravo sveo na traženje krivaca za problem komaraca u Osijeku u drugima i upiranje prsta u ostale općine i gradove, ali i Vladu Republike Hrvatske, kao one koji su krivi za najezdu letećih napasnika.

Tako u Gradu ponovno navode kako su u proračunu osigurali tri milijuna kuna za rješavanje problema komaraca, te su uz pomoć stručnih službi s monitoringom započeli u ožujku, a do danas su u skladu s tim izdali 28 preporuka za tretmane, koji su odrađeni na 6500 hektara. "U ovom trenutku imamo intenzivan ulet komaraca sa sjevera, i to i iz Kopačkog rita, ali i Halaševa, te na zapadu iz susjedne općine Petrijevci. Posljedica je to propuštenih larvicidnih tretmana koji se ne provode u ostalim jedinicama lokalne samouprave uopće, i to zbog visoke cijene i bez obzira na zakonsku obvezu. Grad Osijek obavio je sve larvicidne tretmane na vodama na području grada, pa je čak izišao i dijelom izvan svojih granica, ali ne možemo pokriti cijelo područje. Činjenica je da 60 posto jedinica lokalne samouprave uopće nije osiguralo nikakva sredstva za monitoring i tretiranje komaraca, a od ovih 40 posto jedinica lokalne samouprave koje jesu, velik je dio osigurao tek simbolična sredstva od primjerice 10.000 kuna. Dio ovih općina sada započinje intenzivne tretmane zamagljivanja, ali to je vatrogasna mjera i u nedjelju će ponovno imati rojeve komaraca", napominje pročelnik Kristić.

Na konferenciji u petak konačno se moglo doznati i da Kopački rit čini trećinu područja koje bi trebalo larvicidno tretirati, a za koje nije moguće dobiti dozvolu. To, s druge strane, znači da je dvije trećine voda stajaćica u kojima se legu komarci moguće tretirati, ali je nužno osigurati financijska sredstva. No recimo kako larvicidno tretiranje jednog hektara stoji 150 kuna, pa brzom računicom proizlazi da bi Općina Bilje za tretiranje komaraca morala izdvajati gotovo jednaki iznos kao i Osijek s obzirom na površinu močvarnih područja koja ih okružuju. Konkretno se na ovoj konferenciji za novinare moglo čuti i da je za rješavanje problema komaraca na području cijele županije, i to tijekom cijele godine, potrebno od 12 do 15 milijuna kuna. Kako u ovom trenutku Osijek izdvaja tri milijuna kuna, ostaje vidjeti tko bi trebao popuniti "rupu" od 12 milijuna kuna.

Prozvao državu
Dogradonačlenik Boris Piližota uvjeren je kako bi ih morala osigurati država, kojoj, kaže, 15 milijuna kuna u proračunu ne bi smjelo biti problem. "Odvajaju se milijarde za tvrtke gubitaše, a problem od 15 do 20 milijuna kuna za općine koje nemaju sredstva za borbu s komarcima, a što bi sustavno riješilo problem, u proračunu RH se ne može naći. Država ne pokazuje ni dobru volju da se riješi model tretiranja zaštićenih močvarnih područja, pa mogu zaključiti da su joj draži komarci od građana. Mi smo osigurali sredstva i osigurat ćemo ih još za Osijek, i to za tretmane iz automobila. U idućem ćemo razdoblju to raditi maksimalno agresivno do zakonski gornje granice. No treba znati da se tim istim sredstvima ne mogu tretirati rubna područja Kopačkog rita. Onda ja postavljam pitanje koliko je to zdravo da se u neograničenim količinama tretira grad, odnosno naši ljudi i djeca", pita se dogradonačelnik Piližota.

Grad ipak priznaje kako je Vlada RH financijski pomogla Osijeku u borbi s komarcima u financijskoj godini 2007./ 2008. i 2014./ 2015. Prošle je godine Vlada odbila zahtjev gradonačelnika Ivana Vrkića, a u Gradu otvoreno priznaju kako ove godine od Vlade nisu ni tražili pomoć jer "unaprijed znaju kakav će biti odgovor". Prve reakcije građana na ovakva opravdanja iz Kuhačeve 9 mogu se svesti na sljedeću izreku: Onaj tko hoće - nađe rješenje, onaj tko neće - nađe izgovor.

Nefreteta Z. Eberhard
15

milijuna kuna nužno je, prema procjenama, za tretiranje protiv komaraca svih površina na području Osječko-baranjske županije
NIŠTA OD aviotretiranja
Rasprava o tretiranju komaraca iz aviona je bespredmetna, tvrde u Gradu. Poljoprivredna avijacija u Hrvatskoj više ne postoji. Jedini je takav avion iz 1984. i bilo bi ga opasno dizati iznad naseljenog mjesta. S druge strane, niski su letovi iznad naseljenih mjesta zabranjeni i prema zakonu RH, ali i Europske unije, te bi piloti koji ga izvedu ostali bez dozvole. Ideju o posudbi vojnih aviona koji služe u gašenju požara odbilo je Ministarstvo obrane.
Možda ste propustili...

ZAUZIMAO SE ZA CRKVENO JEDINSTVO

Grkokatolici svetkuju blagdan sv. Jozafata

S PODRUČJA TRIJU SLAVONSKIH ŽUPANIJA:

Edukacija za 25 nezaposlenih žena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Ovisnost o kanabisu ne smatraju problemom

2

STUDIJA O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA ŽUPANIJE

Ušteda energije i 70 posto

3

PRVA GODINA RADA OSJEČKOG UREDA

Osobe s invaliditetom obratile su se uredu gotovo 1300 puta