Novosti
SUKOB ZBOG POVJERENSTVA ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA

Bačić: Odluku o nadležnosti za izuzećem Nataše Novaković donijet će Ustavni sud
Objavljeno 14. lipnja, 2019.

Vladajuća većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je većinom glasova odbila prijedlog trećine članova tog odbora da se na dnevni red uvrsti točka o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković. Za takvu odluku bez rasprave glasovalo je sedam članova, a pet ih je bilo protiv. Oporba je, nakon ove odluke, iz prosvjeda napustila sjednicu.

Predsjednik Odbora Željko Reiner rekao je kako je od članice tog odbora Marije Jelkovac dobio prigovor na dopunu dnevnog reda. Jelkovac je u svom obrazloženju rekla kako drži da taj odbor nije nadležan za raspravljanje i donošenje odluke kako je to predložila trećina članova. Smatra kako odbor može sukladno Poslovniku rješavati sporove u djelokrugu pojedinih radnih tijela Hrvatskog sabora i tumačiti odredbe Poslovnika. "Ali, on nije ovlašten tumačiti odredbe drugih zakona (npr. Zakona o općem upravnom postupku ili Zakona o sprječavanju sukoba interesa) na koji su se pozvali zastupnici", kazala je.

Potpredsjednik odbora Peđa Grbin zanimao se zašto su o tom prigovoru odlučivali bez rasprave, jer su i ranije raspravljali o prigovorima koje je podnio Robert Podolnjak, na što mu je Reiner odgovorio kako to čini sukladno Poslovniku.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je, nakon što su se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Sabor proglasili nenadležnim za odlučivanje o izuzeću predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u predmetu Andreja Plenkovića, konačnu odluku o nadležnosti donijeti Ustavni sud. Prema Bačićevoj tvrdnji, Sabor se nije smio proglasiti nadležnim za donošenje te odluke jer bi to značilo "baj-baj neovisnosti Povjerenstva".

"Ova odluka Odbora za Ustav nema nikakve veze s pojedinačnim predmetom. Ne može političko tijelo odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari koju vodi drugo tijelo. Sabor se već u tri navrata odredio o ovakvom pitanju gdje je Sabor odgovorio da nije nadležan odlučivati o izuzeću članova upravnog vijeća HANFA-e“, pojasnio je, dodavši da je takvu odluku o nenadležnosti jednom donijela SDP-ova, a dva puta HDZ-ova vlast.

I SDSS-ov Milorad Pupovac iz redova vladajućih, kao i HNS-ov Milorad Batinić, podržali su prijedlog HDZ-a da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda sjednice Odbora za Ustav. Pupovac je mišljenja da je za slučaj odlučivanja o izuzeću Novaković nadležno upravo Povjerenstvo kojemu je ona na čelu.

Nataša Novaković izjavila je, komentirajući pitanje nadležnosti u slučaju njezina razrješenja s te funkcije, kako bi sama otklonila rad na predmetu premijera Plenkovića da je mislila da je pristrana te da je pitanje njezina izuzeća protiv pravila struke. "Naš pravilnik jasno kaže kada se mi izuzimamo, to nije ova situacija", poručila je Novaković na konferenciji za novinare.

Oporbeni predstavnici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav poručili su vladajućoj većini kako neće dopustiti da se krše odredbe poslovnika Hrvatskog sabora u čijoj je nadležnosti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Saborski zastupnik Robert Podolnjak (Most) istaknuo je na konferenciji za novinare kako sve upozorava na to da vladajuća većina koristi sva sredstva da bi onemogućila rad neovisne institucije. H/D.Pav.
PLENKOVIĆ: NEMA SUKOBA INTERESA
Premijer Plenković je “trendom iznošenja netočnih činjenica” prokomentirao pitanje je li riječ o njegovu manevru kojim želi izbjeći optužbe da je u sukobu interesa, naglasivši kako Povjerenstvo u tom predmetu odlučuje o tome je li povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti. “Prvo, Povjerenstvo je već konstatiralo da nema nikakvog sukoba interesa. To je broj jedan. To vas molim da prenesete, kad već otvarate tu temu. Dakle, nema sukoba interesa. Drugo, ovdje je riječ o elementu koji se tiče načela djelovanja dužnosnika”, rekao je Plenković.

Dodao je i da je sada “na institucijama da dalje odlučuju tko je nadležan za ovo pitanje”.
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

Najčitanije iz rubrike