Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Sada ne možete nositi
Objavljeno 15. lipnja, 2019.

U odgoju djece važna je postupnost i primjerenost njihovoj dobi te njihovoj sposobnosti shvaćanja. I mi smo pred Bogom kao djeca. Tko može u svemu razumjeti Božji način djelovanja? Tako nam nije uvijek lako razumjeti Stari zavjet. Tu su i nama neobične odredbe, kao npr. o mnogoženstvu, ili o kamenovanju onih koji bi se od Boga odvratili. Nije čudo da u svoje vrijeme vjeroučitelji baš nisu rado davali Stari zavjet u ruke svojim učenicima. Čini mi se da upravo u tom kontekstu trebamo razumjeti ono što Isus govori svojim učenicima: "Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi".


Svaki je pravi istražitelj ponizan, jer zna da nije lako otkrivati tajne svemira i prirodnih znanosti. Jednako je tako sa svakim istinskim čitateljem i proučavateljem Biblije. Svakom istinskom vjerniku, svakome čovjeku koji razmišlja dođu ponekad teška pitanja, jer ne razumije ni sebe, ni svijet oko sebe te ne vide kako Božje postojanje i Božju ljubav mogu uklopiti u strahote koje vidi. Ponekad bespomoćno zastanemo nad strašnim vijestima. Kako razumjeti silne nepravde, nasilja, ratove, ubijanja, izrabljivanje ljudi, bolesti zbog kojih djeca umiru, a lijekova u svijetu ima... A kad vidimo tragedije u svome okruženju - strašne prometne nesreće, zločine, nasilje, tolike suze onih nezaštićenih... Je li tada svećeniku lako govoriti o Božjoj ljubavi, je li ijednom vjerniku u takvim trenucima lako ustrajati u vjeri?


Po svome nedokučivom namislu - vjeruju kršćani - Bog nas koji put ostavlja u mraku, ostavlja nas bez odgovora. Veli Pavao: "Tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bî savjetnikom?" Stvarno: valja zazirati od onih koji vele da sve znaju i sve razumiju i da za sve imaju spreman odgovor. To vrijedi za nogometne sveznalice, ali i za neke propovjednike koji imaju naučene odgovore za sva životna pitanja.


Za vjernika preostaje - vjera, povjerenje u Božju riječ i u Božje djelovanje koje uvijek ne razumijemo. Jednostavno vjerujemo u Božju riječ, u njegova obećanja, u njegovu ljubav. Kada su jednom prilikom neki Isusovi slušatelji otišli razočarani od Isusa, Isus je upitao apostole: "Da možda i vi ne kanite otići?". Na to je Petar odgovorio: "Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji."


To je kršćanska vjera. Ako želimo, možemo ići tim putem.
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...