Regija
DODATNA POVLASTICA

Studenti s istoka vlakom do Splita za 50 kuna
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
VINKOVCI


Jedan od konkretnih dogovora postignutih na nedavnoj sjednici izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnika i načelnika općina, predvođenog županom Božom Galićem, s Upravom HŽ-a - Putničkog prijevoza d.o.o. i Infrastrukture u Zagrebu pogodnost je za studente s istoka Slavonije koji studiraju u Splitu. Županija će od 14. lipnja do 31. kolovoza ove godine vikendom, iz Vinkovaca petkom, iz Splita subotom, sufinancirati troškove prijevozne karte redovitim studentima s prebivalištem na području županije, pa će akcijska cijena na relaciji Vinkovci - Split i Split - Vinkovci biti 50 kuna u jednom smjeru. Akcijska cijena vrijedi isključivo u direktnim vagonima na toj relaciji, uz prethodnu rezervaciju samo na blagajni HŽ-a u Vinkovcima i Splitu.


Sredinom travnja su župan Galić i HŽ potpisali ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području najistočnije županije. Tim se ugovorom osigurava povoljniji prijevoz redovitih studenata na studij na području županije, Osijeka, Slavonskog Broda, Zagreba i mjestima udaljenim od Zagreba. Županija će sufinancirati cijeli iznos karte za mjesečna putovanja redovitih studenata koji imaju prebivalište i koji studiraju na području županije, pa će tako mjesečna karta studentima biti besplatna. Također, Županija će sufinancirati cijeli iznos karte za pojedinačna putovanja studenata, pa će tako studenti koji studiraju u Zagrebu ostvarivati pravo na jednu besplatnu povratnu kartu tijekom jednog mjeseca, a studenti koji studiraju u Osijeku ili Slavonskom Brodu na mjesečno dvije besplatne jednosmjerne karte. Studenti koji studiraju u mjestima udaljenima od Zagreba imaju pravo na besplatnu povratnu kartu jednom mjesečno od mjesta prebivališta do Zagreba. Za tu namjenu iz županijskog je proračuna osigurano 300.000 kuna.


- I ovim pilot-projektom Županija nastavlja pomagati studentima, kao što to već čini stipendiranjem, a sada i besplatnim ili dijelom besplatnim kartama za prijevoz studenata do gradova gdje studiraju na visokim učilištima. Na taj način studentima želimo olakšati njihovo školovanje, jer svjesni smo kako je ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje zalog za budućnost – objasnio je župan Galić.


Prema najnovijim podatcima Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju, trenutno se na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama u Hrvatskoj izvanredno i redovito školuju 5073 studenta iz najistočnije županije. Najviše ih je na osječkom sveučilištu, 2760, na zagrebačkom točno tisuću, 154 u Puli, 123 u Rijeci, 99 u Zadru, 77 u Splitu, 29 ih je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, 22 na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a 15 u Dubrovniku.
Na 14 veleučilišta diljem Hrvatske školuje se 720 studenata, dakako, najviše, 404, u Vukovaru, a na visokim školama 74 studenta, od kojih najviše, 61, u Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. M.Flego
Za sufinanciranje putovanja studentima iz Vukovarsko-srijemske županije iz proračuna osigurano 300.000 kn
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana