Regija
“AKADEMIJA ZEMLJE I RUKU”

Izrada ćerpiča i ribarskih koliba, uz fiš i uštipke
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
ILOK

Akademija zemlje i ruku - naziv je edukacijskog projekta koji se ovih dana odvija u Iloku, a koji su prije tri godine pokrenuli Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba i iločki OPG "Izvori života" – Zelenika, pri čemu se posebno izdvaja projekt očuvanja izrade tzv. ćerpiča – zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje kakvi su se nekada koristili na području Srijema.

Akademija se svake godine održava u lipnju, na zaštićenom iločkom arheološkom području Turska skela, a ove godine traje pet dana, do 16. lipnja, s bogatim programom.

Središnje su priredbe na programu za vikend, a među njima su radionice upoznavanja s tehnikom izrade dekorativne keramike od gline i glinenih uporabnih predmeta, izrade vlastitog suvenira, baštinske razglednice, ali i tradicijske ribarske kolibe, a sve uz stručno vodstvo Vladimira Škrobe Baje iz udruge "Čuvari starih zanata" i Ine Bulić. Voditeljica projekta Mirjana Zelenika predstavit će projekt tradicijske kuće u funkciji turizma i promocije. Održavat će se, dakle, i radionice izrade tzv. ćerpiča i ribarske kolibe od pruća i blata, a u završnici je predviđena izložba radova.

- Cilj je projekta očuvanje tradicijske nematerijalne i materijalne kulturne baštine iločkog kraja. Posebno je vrijedna komponenta u realizaciji projekta od 2018. prekogranična suradnja uključivanjem mladih Hrvata izvan RH pa uz domaćine, iločke učenike, ove godine sudjeluju i mladi iz Ljubuškog (BiH) - rekla je Zelenika dodajući kako je Akademija zemlje i ruku prilika da sudionici i posjetitelji iskuse negdašnji život u Srijemu. Bit će i natjecanje u pripremanju fiš-paprikaša i prvi put revijalna akademija uštipaka.

Inače, Mirjana Zelenika je Iločanka koja se u svoj grad vratila 1998. i bavi se turizmom, a poznata je i po proizvodnji čuvenih pjenušaca za svjetsko tržište. S.B.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike