Svijet
NAPETOST U HORMUŠKOM TJESNACU NA GRANICI RATA

Za uklanjanje "morske mine" s tankera SAD optužio Iran
Objavljeno 15. lipnja, 2019.

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je videozapis za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je u utorak napadnut blizu Hormuškog tjesnaca.


Nekoliko sati nakon prve eksplozije iranski je brod "primijećen i snimljen kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s broda M/T Kokuka Courageous", napisao je glasnogovornik Bill Urban u priopćenju uz videozapis. "SAD i naši partneri u regiji poduzet će sve potrebne mjere kako bi obranili sebe i svoje interese. Današnji napadi jasna su opasnost za slobodu mora i slobodnu trgovinu", dodao je.


Japanski vlasnik napadnutog tankera kazao je da su članovi posade vidjeli "leteće objekte" prije eksplozije. Direktor brodara "Kokuka Sangyo" Yutaka Katada kazao je na konferenciji za novinare u Tokiju da je tanker Kokuka Courageous s 25.000 tona metanola dva puta napadnut, no zanijekao je da je pogođen torpedom. Katada je kazao da su na tankeru bile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati, a posada je uočila leteći objekt prije druge eksplozije. Tanker sada tegljači vuku do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posade su spašene nakon napada na dva tankera, japanski i norveški, u blizini Hormuškog tjesnaca.


Iran je ranije objavio da kategorično odbacuje "neutemeljene tvrdnje" koje je iznio američki državni tajnik Mike Pompeo da je Iran odgovoran za te napade. Iran je u petak rekao da je odgovoran za održavanje sigurnosti u Hormuškom tjesnacu te da je okrivljavanje Irana za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu zabrinjavajuće, prenio je iranski državni radio.


"Zaduženi smo za održavanje sigurnosti Hormuškog tjesnaca i spasili smo posadu od napada u najkraćem mogućem vremenu. Optužbe američkog državnog tajnika Pompea su zabrinjavajuće", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.


Norveška ističe kako je "prerano" za zaključak tko je odgovoran za napad na dva tankera u Omanskom zaljevu, od kojih je jedan norveški, nakon što je SAD za te eksplozije u četvrtak optužio Iran, piše agencija dpa, dok britanski ministar vanjskih poslova ističe kako "nema razloga ne vjerovati" Washingtonu. "Prerano je za zaključke o tome tko je odgovoran, a jako sam zabrinuta zbog situacije u toj regiji", rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide za norvešku javnu televiziju NRK.


Upozorila je kako je potrebno "jako malo" da situacija eskalira, prenosi dpa. Jedan od brodova pogođenih u četvrtak i norveški je tanker Front Altair. Soreide je dodala kako je norveška pomorska agencija pozvala norveške brodove u regiji da pojačaju svoje sigurnosne mjere.


"Donijet ćemo svoju neovisnu procjenu, imamo proceduru za to, no nemamo razloga ne vjerovati američkoj procjeni. Naš je instinkt vjerovati im, jer su naši najbliži saveznici", rekao je britanski ministar za BBC radio, prenosi Reuters.
"Nitko ne želi rat u Zaljevu. To nije ni u čijem interesu", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang tijekom redovitog obraćanja novinarima u Pekingu, dodavši kako se Kina nada da će dvije strane dijalogom uspjeti riješiti svoje nesuglasice. "Nadamo se da će sve strane ostati mirne i suzdržane i izbjeći da tenzije dodatno eskaliraju te da će zajedno štititi sigurnost navigacije u relevantnim vodama te mir i stabilnost". Kina će nastaviti štititi svoju energetsku sigurnost i prava svojih tvrtki, dodao je. Ministarstvo je ranije citiralo predsjednika Xija Jinpinga koji je iranskom kolegi Hasanu Ruhaniju na marginama summita u Kirgistanu rekao da će Kina nastaviti postojano razvijati odnose s Iranom, neovisno o međunarodnoj situaciji.


Hina
Norveška ističe kako je prerano za zaključak tko je odgovoran za napad na dva tankera u Omanskom zaljevu
Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike