Ekonomija
UDVOSTRUČEN UVOZ

Mlinsko-pekarska industrija pred brojnim je izazovima
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
U Osijeku je završio 10. međunarodni kongres Brašno-kruh, na kojemu su stručnjaci iz različitih dijelova svijeta prezentirali najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica. Prilikom otvorenja kongresa Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore, koja je uz Ministarstvo poljoprivrede suorganizator konferencije, istaknuo je: ‘‘Danas je hrvatska mlinsko-pekarska industrija pred brojnim izazovima; od povijesno velikog uvoza, gašenja pojedinih mlinova, trendova koji promoviraju hranu s manjim udjelom soli, zahtjeva za alternativnim vrstama kruha od cjelovitog zrna s dodatkom sjemenki do deficita kvalificirane radne snage".
Iako smo zemlja koja proizvodnjom ključnih sirovina mlinsko-pekarske industrije, žitarica pšenice i kukuruza podmiruje vlastite potrebe, od ulaska u EU uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda nam se udvostručio te je u 2018. godini iznosio 87 milijuna eura.
‘‘Premda nam je u razdoblju od ulaska u EU do danas znatno rastao i izvoz, još uvijek, kao i u cijeloj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, i u ovom sektoru bilježimo snažan vanjskotrgovinski deficit, odnosno izvoz mlinsko-pekarskih proizvoda s 28 milijuna eura nam pokriva samo jednu trećinu uvoza. Nažalost, uvozimo gotove proizvode, visokofinalizirane s dodanom vrijednosti i višom cijenom. Primjer je uvoz velike količine smrznutih pekarskih proizvoda iz Njemačke, Italije, Slovenije i Srbije, koji je u 2018. iznosio 21 i pol milijuna eura‘‘, naglasio je Kovačević. I Hamit Koksel, predstavnik odbora ICC-a (Međunarodno udruženje za znanost i tehnologiju o žitaricama) kazao je kako je zadovoljan što su na kongresu prisutni brojni stručnjaci iz različitih dijelova svijeta jer to olakšava razmjenu iskustava. ‘‘Za nastavak pozitivnih trendova u branši bitno je održati proizvodnju u sadašnjim granicama‘‘, rekao je Koksel.
"Hrvatska se poljoprivreda susreće s brojnim izazovima, uključujući i klimatske promjene. Stoga moramo koristiti znanost za unaprjeđenje razvoja poljoprivrede‘‘, izjavio je Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. U sklopu ovog kongresa, održanog u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, održana je i završna konferencija EU projekta "Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare‘‘, koji su zajednički provele tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambenotehnološki fakultet Osijek. Z.Rupčić
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike