Učionica
SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE ORGANIZIRA VELIKI DOGAĐAJ U PARTNERSTVU SA SVEUČILIŠTEM U OSIJEKU

Ljetna škola Domovina 12. srpnja 2019. u Osijeku i Đakovu
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizira Ljetnu školu Domovina, iskustveni projekt namijenjen mlađim pripadnicima hrvatskoga iseljeništva, koji će se provesti u razdoblju od 10. do 25. srpnja 2019. u Hrvatskoj u suradnji s brojnim tijelima državne uprave, lokalne i regionalne samouprave te drugim javnim institucijama.


Projekt je izrađen u suradnji s hrvatskim zajednicama u iseljeništvu temeljem njihovih potreba. Predstavlja mehanizam Ureda i Vlade RH koji će pomoći u ostvarivanju strateških državnih ciljeva u odnosu na Hrvate izvan RH, a posebice jačanje hrvatskoga identiteta iseljeništva kao i identiteta njihovih potomaka, razvoj i jačanje kulturnoga turizma u Hrvatskoj, jačanje svijesti o nedjeljivosti hrvatskoga naroda neovisno o tome gdje njegovi pripadnici žive, poticanje globalnoga umrežavanja Hrvata, kulturne i znanstvene suradnje s mlađim naraštajem potomaka hrvatskih iseljenika te upoznavanje s mogućnostima sveučilišnoga obrazovanja u Hrvatskoj.


Osim spomenutih ciljeva projekta, jedan je od glavnih i razvoj RH kao sveučilišnoga odredišta. Sudionici Ljetne škole tijekom programa imat će priliku upoznati se s mogućnostima studiranja u RH te ujedno i sa studijskim programima koji se izvode na engleskom jeziku. Kao već priznato sveučilišno odredište koje se može pohvaliti dvojicom nobelovaca školovanih u Osijeku, Lavoslavom Ružičkom i Vladimirom Prelogom, te brojnim akademicima, iznimno smo zahvalni Gradu Osijeku i Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na sudjelovanju u tom projektu koji će se 12. srpnja održati i u Osijeku i Đakovu. U svrhu što kvalitetnije izvedbe Sveučilište u Osijeku dat će svoju potporu i doprinos projektu organiziranjem prigodnoga predavanja o studijskim programima Sveučilišta u Osijeku, a u samom programu sudjelovat će i studenti osječkoga Sveučilišta radi upoznavanja i razmjene iskustva studenata i sudionika Ljetne škole.


(Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)
Sudjeluju 44 hrvatska iseljenika

U pilot-fazi projekta Ljetne škole Domovina sudjelovat će 44 hrvatska iseljenika u dobi od 18 do 30 godina, a među prijaviteljima nalaze se mladi Hrvati s čak četiriju kontinenata i sedam država, i to iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Perua, Argentine i Venezuele. Tijekom bogato ispunjenoga programa u trajanju od 16 dana sudionici Ljetne škole upoznat će hrvatsku kulturu, njezinu baštinu i tradiciju, ali i suvremene izazove koji se nalaze pred Hrvatskom.
Možda ste propustili...