Učionica
NOVA PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
U sklopu predaktivnosti Europske noći istraživača 2019. na Sveučilištu u Osijeku, na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Mandićevac Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, kao dio aktivnosti projekta „Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night“, dana 17. svibnja 2019. održano je događanje kao dio tematskog paketa „Strossmayer days“.

Sudionike događanja na početku je pozdravio prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a potom je predavanje pod nazivom „Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“ održao izv. prof. dr. sc. Mato Drenjančević, prodekan za razvoj pokušališta i transfer tehnologija Fakulteta. Prodekan Drenjančević istaknuo je kako je biskup Josip Juraj Strossmayer prepoznao izvrsne agroekološke uvjete za proizvodnju grožđa i vina visoke kakvoće te dao nemjerljiv doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva na području vinogorja Đakovo na kojem danas vinovu lozu uzgajaju 183 proizvođača na površini od oko 670 hektara, a tek 8 % njih prerađuje grožđe i pušta vino u promet. Naglasio je kako budućnost toga vinogorja leži u povećanju udjela proizvođača vina u ukupnom broju proizvođača grožđa, primjeni suvremenih tehnologija u preradi grožđa te njezi i čuvanju vina u čemu će važan doprinos dati budući Znanstveno-istraživački centar za vinovu lozu i vino Mandićevac koji se planira graditi u sklopu Fakultetskoga pokušališta u Mandićevcu.

Europska noć istraživača tradicionalno se održava svakoga posljednjega petka u rujnu od 17 do 22 sata. Nastala je europskom inicijativom kojom se želi uputiti na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i profesije. Projekt „Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night“ financiran je u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – Obzor 2020. Projekt koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a jedan je od partnera i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Daniel HAMAN
Možda ste propustili...