Učionica
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku poticajno je, provokativno i kreativno mjesto studiranja za sve studente koji žele steći znanja iz područja glazbene, dramske, primijenjene i vizualne umjetnosti te medijske kulture i kulturalnoga menadžmenta.

Nastala je 2018. godine spajanjem Umjetničke akademije u Osijeku te Odjela za kulturologiju u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i pravna je sljednica obiju institucija. Na Akademiji se izvode sveučilišni preddiplomski, diplomski i poslijediplomski umjetnički i znanstveni studiji te se podjednako razvijaju vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i znanstveno-istraživački rad.

PROJEKTI U 2018. GODINI
Među brojnim uspješnim međunarodnim i domaćim projektima i programima izdvojeno je njih 15-ak koji su realizirani od početka spajanja dviju institucija do danas.

Predstava „True West“
Koprodukcija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Srpskoga narodnog pozorišta Novi Sad te Grada Đakova još je jedan iskorak osječke Akademije koji je na kazališne daske, premijerno na ovim prostorima, postavio kultno američko djelo „True West“ Sama Sheparda. Posrijedi je priča o dvojici braće, na prvi pogled potpuno suprotstavljenih karaktera, koji se njihovim susretom počinju nadopunjavati. Premijera je održana u Novom Sadu 9. ožujka 2018., a potom su uslijedile izvedbe u Đakovu 27. travnja 2018. i u Osijeku 28. travnja 2018.

Lutkokaz 2018.
Od 20. do 23. ožujka 2018. u Osijeku je održana 8. Međunarodna revija lutkarstva, i to u organizaciji Akademije i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, uz partnerstvo Pravnoga fakulteta, Grada Osijeka i Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Kroz devet predstava, tri radionice i četiri predavanja te kroz izložbu lutaka i promociju knjige publika je imala mogućnost uživati u čarima lutkarstva. Znakovito je kako je u sklopu festivala obilježen Svjetski dan lutkarstva (21. ožujka), a Lutkokaz je okupio goste iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Dioniz 2018. – „Igrom do sreće“
Od 24. do 27. ožujka 2018. održan je 11. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz u organizaciji Akademije i Grada Đakova u Đakovu. Partneri, donatori i sponzori bile su brojne sastavnice Sveučilišta u Osijeku kao i Grad Osijek, Ministarstvo kulture i Studentski zbor. Javnosti su tradicionalno u Kinu Đakovo bile ponuđene na ogled predstave u studentskoj produkciji. Kroz brojne produkcije, radionice, predavanja, izložbe i koncerte publika je imala prigodu vidjeti kakvu novu energiju donose studenti glume iz Osijeka, Zagreba, Splita, Linza (Austrija), Cluja i Sibiua (Rumunjska) te Freiburga (Njemačka) i Skopja (Makedonija).

Dani Julija Knifera 2018.
Lik i djelo Osječanina Julija Knifera, vrhunskoga hrvatskog te u svjetskim razmjerima priznatoga likovnog umjetnika Akademija obilježava kroz Dane Julija Knifera već četvrtu godinu, a u 2018. održani su od 25. do 28. travnja, i to u Osijeku i Đakovu. Prolaz Julija Knifera bio je mjestom otvorenja toga festivala bogatog predavanjima, predstavama i glazbenim događanjima. Za kraj je održana, sada već tradicionalna, utrka Osječki meandar (od pješačkoga mosta do Prolaza Julija Knifera) koja je okupila brojne trkače iz osječkih klubova.

Intervox 2018./Lav Mirski 2018.
InterVox je međunarodni kulturni događaj vokalne umjetnosti na kojem se predstavljaju domaći i strani vokalni talenti i glazbeni umjetnici svih naraštaja, a 2018. je organiziran od 3. do 13. svibnja u partnerstvu s osječkim HNK-om. Posebno mjesto u sklopu Festivala pripada Međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski, prestižnom umjetničkom događaju od nacionalnoga i međunarodnoga značaja, održanom od 4. do 6. svibnja 2018. U prilog razini kvalitete Festivala i njegovoj prepoznatljivosti na međunarodnoj razini govori i činjenica kako je sudjelovalo više od 90 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovenije, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država.

Završna izložba studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti
Završna izložba studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti (nekadašnjega Odsjeka za likovnu umjetnost) Akademije tradicionalno se održava na kraju akademske godine u svim nastavnim zgradama Odsjeka. Izložba je održana u razdoblju od 8. do 13. lipnja 2018. Na izložbi su studenti preddiplomskoga i diplomskoga studija Likovne kulture izložili vlastite radove iz praktičnih kolegija (grafika, slikarstvo, multimedija, kiparstvo, fotografija…) koji su nastali tijekom akademske godine 2017./2018. Osječka i regionalna publika imala se prigodu upoznati s recentnim likovnim stvaralaštvom studenata Akademije.

Godišnja izložba studenata Odsjeka za kreativne tehnologije
Godišnja izložba studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije održava se na kraju akademske godine u prostoru Odsjeka u sveučilišnom kampusu. Izložba je organizirana u razdoblju od 15. do 20. lipnja 2018. Na izložbi svi redoviti i izvanredni studenti Odsjeka prikazuju svoje radove iz svih praktičnih kolegija, nastale tijekom cijele akademske godine.

IWAGO 7
Već se neko vrijeme govori o zapaženoj osječkoj grafičkoj sceni i osječkoj grafičkoj „školi“ koja je vezana za djelovanje osječke Akademije. Kako bi se potaknuo daljnji neprekidni razvoj umjetničke grafike u gradu Osijeku, a time i u cijeloj Hrvatskoj, 2012. nastao je projekt Međunarodna radionica umjetničke grafike (IWAGO – International workshop of art graphic Osijek). Od 5. do 15. srpnja 2018. IWAGO je održan sedmi put. Projekt predstavlja susret umjetnika grafičara koji organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek u suradnji s Akademijom.

Međusobna gostovanja zborova Akademija iz Osijeka i Krakowa
Na inicijativu počasnoga konzula RH u Poljskoj, a zahvaljujući ostvarenoj uspješnoj suradnji Sveučilišta u Krakowu i Sveučilišta u Osijeku, u povodu proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2018. u prostoru Jezuitske bazilike u Krakowu, zbor osječke Akademije održao je svečani cjelovečernji koncert vokalne glazbe kojim su promovirali hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. Dana 2. srpnja 2018. u Tvrđi, u Crkvi sv. Križa, održan je koncert zbora Muzičke akademije iz Krakowa, i to u povodu obilježavanja godišnjice posjeta Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i Osijeku.

Jarčevac 2018.
Međunarodna studentska kiparska radionica Jarčevac i prošle je godine uspješno organizirana u suradnji s Hrvatskim šumama i Studentskim zborom. Radionica je započela 22. listopada i trajala do 28. listopada 2018. Deseta radionica održana je u šumi Jarčevac kod mjesta Petrijevci u blizini Valpova. Studenti su tijekom tjedan dana realizirali radove u zahtjevnom materijalu kao što je drvo, a kroz njega su definirali svoje likovne i umjetničke koncepte te stekli nova znanja o materijalu i alatima za njegovu obradu i zaštitu. Nakon radionice predstavljanje radova održano je u Art klubu Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

PROJEKTI U 2019. GODINI
Nekoliko uspješnih projekata već je u okviru Akademije osmišljeno i provedeno u dosadašnjem tijeku 2019. godine.

Lutkokaz 2019.
Od 19. do 22. ožujka 2019. održana je 9. međunarodna revija lutkarstva u Osijeku, ponovno u organizaciji Akademije i FOOZOS-a kao partnera. Ove su godine partneri u projektu bili Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Hrvatskoj. Gosti iz Slovenije, Mađarske, Italije i Srbije, uz studente i profesore Akademije, priredili su kroz četiri dana mnogo predavanja, radionica, predstava i studentskih izložbi.

Dioniz 2019. – „Igrom do tijela“
Međunarodni festival kazališnih akademija, 12. Dioniz, ove godine pod geslom „Igrom do tijela“, opet je okupio brojne hrvatske i europske akademije. Festival je održan u Đakovu od 27. do 31. ožujka 2019., i to uz partnerstvo sastavnica osječkoga Sveučilišta (Ekonomski i Pravni fakultet) te uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH. Uz osječku Akademiju predstavili su se gosti iz Zagreba, Splita, Linza (Austrija), Freiburga (Njemačka), Ljubljane (Slovenija) i Novoga Sada (Srbija) kao i profesori s Akademije iz Lodza (Poljska). Svakodnevne radionice za studente, radionice u srednjim školama, niz performansa i predavanja uz, naravno, večeri ispunjene predstavama obilježili su i ovaj Dioniz. U okviru festivala javnosti otvorena je i izložba ilustracije i animacije ljubljanske Akademije. Ovogodišnji iskorak bilo je i organiziranje okrugloga stola pod nazivom „Tijelo u izvedbi: suvremene perspektive“.

Dani Julija Knifera 2019.
Četvrto izdanje Dana Julija Knifera održano je od 23. do 27. travnja 2019. u Osijeku. Partneri ovogodišnjega festivala bili su Grad Osijek, GSSR – Sport za sve i Kulturni centar Osijek, a sponzor Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Dio programa izveden je u Kulturnom centru Osijek kako bi se publiku navikavalo na budući gradski kulturni prostor. Tako je u istom prostoru održano otvorenje, na Kniferov rođendan, 23. travnja. Kroz dane festivala publika je mogla uživati u brojnim izložbama, predstavama, nastupima, predavanjima, radionicama… Gosti iz Kine, Mađarske i Poljske upoznali su publiku pobliže s kulturama zemalja odakle dolaze, a Dani su ponovno završeni utrkom Osječki meandar.
Antonio ŠABIĆ
Umjetnost i žena 2018.

Međunarodni festival koji propituje i provocira ženske osjećaje kroz dva dana (16. i 17. svibnja 2018.) okupio je na jednom mjestu brojne predstave, radionice, multimedijalna istraživanja, predavanja, izlaganja, filmove, monodrame i koncerte. Akademija je taj hvale vrijedan projekt ostvarila uz potporu Grada Osijeka, Gradskih galerija Osijek, Osječke glazbene srijede, HDS Cantusa i Muzičko-informativnoga centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog iz Zagreba.
Festival mladoga teatra

Festival mladoga teatra održan je od 17. do 27. svibnja 2018. u mjestu Bale u Istarskoj županiji. Festival obuhvaća međunarodnu kulturnu suradnju umjetnika iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Italije, Austrije i SAD-a, a organizira se u suradnji osječke Akademije s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, Općinom Bale, Turističkom zajednicom grada Bale, Zakladom Mon Perin, Udrugom građana Mon Perin i Zajednicom Talijana Bale. Tijekom deset festivalskih dana 60-ak mladih glumaca-studenata iz New Yorka, njemačkoga Freiburga i Osijeka te njihovih profesora i mentora imali su glumačke radionice, uz tri večernje predstave ispred palače.
Možda ste propustili...