Učionica
DALIBOR TATAR PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA ODJELA ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Biti student kemije predstavlja svakodnevne susrete s brojnim izazovima“
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Odjel za kemiju jedna je od najmlađih sastavnica Sveučilišta u Osijeku, a osnovan je 2005. godine. To nije uobičajen fakultet na kojem ćete dobiti literaturu, naučiti teoriju i položiti pojedini kolegij. Da biste studirali kemiju, potrebna je ljubav i volja prema istraživanju, razumijevanje i spremnost na praktičan rad, precizno izvođenje različitih pokusa i mjerenja. Rezultate ponekih pokusa morate čekati i pratiti danima, čak i mjesecima. Biti student kemije predstavlja svakodnevne susrete s brojnim izazovima i ponekad je zahtjevno. No svjesni smo – što je više energije potrebno za nastanak određene veze, teže ju je pokidati, a mi ipak studiramo kemiju da bismo ju kao struku radili cijeli život.

Nastava se odvija u obliku predavanja, seminara i praktikuma gdje stečeno teorijsko znanje prevodimo u praksu. Svaki student može se obratiti nastavniku za sudjelovanje u tekućim znanstvenim projektima ili s nekom svojom idejom, a oni će se, ovisno o mogućnostima, potruditi da nam to ostvare. Takve suradnje često rezultiraju radovima koji se objavljuju u koautorstvu, a ponekad i kao diplomski radovi.

Tijekom studija možemo sudjelovati na kongresima i znanstvenim skupovima poput Ružičkinih dana, SKIKI-ja, Festivala znanosti i Dana mladih istraživača, a imamo priliku svoja stečena znanja, radove ili istraživanja predstaviti ostalim sudionicima skupova. Tim korisnim iskustvima proširujemo znanje i kompetencije, upoznajemo druge znanstvenike i studente istih ili srodnih struka te se pripremamo za buduća zanimanja. Iako tijekom studija imamo brojne praktikume, za stjecanje dodatnoga znanja i vještina pružena nam je mogućnost obavljanja studentske prakse izvan Odjela gdje se možemo upoznati s budućim kolegama i raditi na određenoj problematici i instrumentaciji s kojima se ne susrećemo tijekom studija.

Odnos studenata sa stručnim kadrom i nastavnicima gotovo je obiteljski. Na Odjelu studenti nisu samo broj, nego ih nastavnici i ostali zaposlenici Odjela poznaju imenom i prezimenom što se ne može reći za druge fakultete u Hrvatskoj. Naši se studenti u slučaju bilo kakvih problema mogu obratiti Studentskom zboru, Uredu za studente i nastavnicima koji su uvijek spremni pomoći. Posebno su u studentskim pitanjima angažirani pročelnik izv. prof. dr. sc. Berislav Marković i zamjenica pročelnika za nastavu i studente docentica dr. sc. Mirela Samardžić koji su uvijek dostupni i spremni pomoći savjetom.

Kao prednost studiranja kemije izdvojio bih širok spektar mogućnosti zapošljavanja nakon diplome pa tako nije rijetkost da naši studenti pronađu poslove u farmaceutskoj, kozmetičkoj ili prehrambenoj industriji. Završetkom diplomskoga studija, na kojem imamo dva smjera (istraživački i nastavnički), naši se studenti vrlo brzo zapošljavaju u različitim zavodima, institutima, industriji te, naravno, osnovnim i srednjim školama. Neki studenti svoje obrazovanje nastavljaju na poslijediplomskim studijima u Hrvatskoj, ali i na sveučilištima diljem Europe.

Naši studenti koji se bave različitim športovima mogu svoje vještine pokazati i „braniti“ boje Odjela na studentskim igrama poput Primatijade. Još neke od zanimljivosti studentskog života jesu zabave poput Brucošijade četiriju odjela, Studentske roštiljade i brojne druge. Unatoč zahtjevnosti studija, studirati kemiju jako je lijepo iskustvo, a kada bih morao ponovno birati, izabrao bih opet isto.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...