Učionica
IZV. PROF. DR. SC. BERISLAV MARKOVIĆ PROČELNIK ODJELA ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Odjel obrazuje buduće naraštaje kemičara prema primjeru svjetskih sveučilišta“
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

Ako je neki hrvatski maturant prije 2005. godine želio studirati kemiju (tzv. „čistu“ kemiju, a ne kemijsku tehnologiju) u našoj zemlji, tada mu je jedina mogućnost bila studij na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osnivanje sveučilišnih odjela prirodnih znanosti na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i pokretanje novih, „bolonjskih“ studijskih programa (preddiplomskih i nešto kasnije diplomskih) pružilo je priliku srednjoškolcima iz Osijeka i cijele Slavonije da „ostanu kući“.

Tako je Odjel za kemiju preuzeo odgovornu znanstvenu, stručnu, nastavnu, odgojnu i društvenu ulogu prije svega u regiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Prema primjeru svjetskih sveučilišta Odjel za kemiju obrazuje buduće naraštaje kemičara kroz studije koji su programima suvremeno koncipirani i primjenski orijentirani. Kemija, često okarakterizirana kao znanost koja povezuje sve prirodne znanosti, poznavanjem svojstava kemijskih tvari i procesa omogućava uvid u mnoštvo fizikalnih i bioloških fenomena. Upravo zbog toga cilj je Odjela postati nacionalno i međunarodno prepoznatljiva institucija za kvalitetan znanstvenoistraživački rad uz visoke edukacijske standarde obrazujući kadar koji će biti sposoban uhvati se u koštac sa svim izazovima našega vremena.

Studenti svoje obveze odrađuju kroz predavanja, seminare i praktikume koji se izvode u odlično opremljenim laboratorijima. Od početka djelovanja razvili smo izvrsnu suradnju s ustanovama i tvrtkama iz Osijeka (Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Vodovod Osijek, Saponia d. d.) zahvaljujući kojima je studentima omogućena praksa uz stručno vodstvo. Praksom u realnom sektoru proširuju znanje, kompetencije i stječu iskustvo za budući profesionalan rad. Rezultati uloženoga truda u prvom se redu ogledaju u činjenici da se gotovo svi bivši studenti zaposle u struci vrlo brzo nakon diplome.

Na Odjelu su trenutačno u provedbi dva veća istraživačka projekta (HRZZ i Znanstveni centar izvrsnosti) te jedan sveučilišni projekt (UNIOS-ZUP), a i novi su u pripremi. U provedbi svih projekata aktivno sudjeluju i studenti koji svoje dijelove istraživanja izlažu kroz završne i diplomske radove. U tijeku je realizacija i nekoliko bilateralnih znanstvenih projekata sa sveučilištima u Mađarskoj, Kini i Njemačkoj. Znanstvenici Odjela vrijedno objavljuju znanstvene i stručne radove u svjetskim i domaćim časopisima pa je od osnutka Odjela čak 176 radova objavljeno u časopisima citiranim u bazi podataka WoS. Svojim radovima i izlaganjima sudjeluju i na različitim međunarodnim kongresima, seminarima i radionicama u cijelom svijetu, od SAD-a do Kine.

Odjel za kemiju otvoren je za međunarodnu suradnju te potiče mobilnost nastavnika, studenata i nenastavnoga osoblja. Znanstvenici i nastavnici Odjela prepoznali su vrijednost i priliku Erasmus+ programa u kojima sudjeluju od samoga početka. Naši studenti sve više odlaze na stručna usavršavanja i praksu izvan RH (IAESTE) što će obogatiti njihovo iskustvo i samostalnost.

Visoke ocjene nastavnika i suradnika Odjela za kemiju koje već godinama dobivaju od studenata u Sveučilišnoj anketi kao i vrlo visoka zapošljivost u gospodarstvu, obrazovanju i znanstvenoistraživačkim ustanovama upućuju na to da postižemo ciljeve postavljene u osnovnim dokumentima Odjela i na tome ćemo ustrajati uz svakodnevno usavršavanje i apredovanje.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...