Učionica
IZV. PROF. ART. STANISLAV MARIJANOVIĆ DOBITNIK GODIŠNJE NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU

Nagradu dobio za ilustraciju slikovnice „Ogrlica sva od naših lica“
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Izv. prof. art. Stanislav Marijanović s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku jedan je od dobitnika nagrade „Grigor Vitez“, godišnje nagrade za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2018. godini. Nagradu mu je dodijeljena za ilustraciju slikovnice „Ogrlica sva od naših lica“, a uručena mu je u travnju 2019. u Zagrebu na svečanosti dodjele 52. ugledne i najstarije hrvatske nagrade za dječju književnost i ilustraciju koju je 1968. utemeljio Savez društava „Naša djeca“.

Stanislav Marijanović rođen je 1957. u Tomislavgradu (BiH). Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta i na ENSBA u Parizu kao slobodni slušatelj u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Profesionalno grafičarsko iskustvo stekao je u atelijerima u Francuskoj, Danskoj, Argentini, Njemačkoj i Belgiji. Autor je suhe akvatinte, inovativne metode umjetničkoga dubokog tiska. Uz grafiku bavi se skulpturom, ilustracijom i književnošću za mlade. Gotovo 25 godina djelovao je kao slobodan umjetnik, pretežito u Grčkoj i Francuskoj, a danas radi na AUK-u Osijek. Jedan je od osnivača i voditelj Međunarodne radionice umjetničke grafike u Osijeku te jedan od osnivača diplomskoga sveučilišnog studija Ilustracija na osječkoj Akademiji. Autor je 13 knjiga (tekst, ilustracije i oprema), od kojih su neke prevedene na dvadesetak jezika, ukupno oko 80 izdanja u 23 zemlje. Do sada je realizirao više od 40 samostalnih i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi diljem svijeta. Za svoj umjetnički rad dobio je brojne nagrade te je odlikovan zlatnom medaljom „Mériteet Dévouement Français“ za umjetnički rad i djelovanje u području grafike.
Darko KOVAČEVIĆ
Obrazloženje nagrade

U obrazloženju ovogodišnje nagrade, među ostalim, piše: „(…) Stanislav Marijanović ne samo da stvara iznimno zanimljivo oblikovane likove, koji svojom jasnoćom u detaljima i duhovitim transformacijama poznatih oblika zadržavaju pozornost promatrača, nego je podjednako vješt u stvaranju priče u stihovima koja je podloga za njegovu likovnu interpretaciju s prepoznatljivim rukopisom. Čitavu publikaciju odlikuje dobar osjećaj za format i uravnotežen odnos tekstualnog i likovnog dijela. Svaka stranica ima vlastiti karakter koji je odlično integriran u cjelinu priče, doista poput ogrlice iz naslova. Marijanović majstorski barata tehnikom akvareliranog crteža, iznimnom vještinom karakterizacije likova, maštovitim disproporcijama kao i profinjenim koloriranjem kojim dovršava stvaranje specifičnog ugođaja koji će mlada publika zasigurno pamtiti i dugo vremena nakon djetinjstva“.
Možda ste propustili...