Učionica
8. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SIMPOZIJ GOSPODARSTVO ISTOČNE HRVATSKE – VIZIJA I RAZVOJ

Predstavljena ukupno 104 rada 284 autora iz osam europskih zemalja
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
U organizaciji Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, u suradnji s Hrvatskom akadmijom znanosti i umjetnosti – Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Ekonomskim fakultetom u Tuzli i Ekonomskim fakultetom u Mariboru te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, 30. i 31. svibnja 2019. održan je 8. Međunarodni znanstveni simpozij Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj (GIH 2019.).


Na ovogodišnjem skupu predstavljena su ukupno 104 rada na kojima je surađivalo 248 autora iz Hrvatske, ali i drugih zemlja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Poljske, Slovačke, Irske i Mađarske. Radovi su bili izloženi u 12 tematskih skupina koji su uključivali financijsku infrastrukturu i ekonomski razvoj; pravna pitanja u regionalnom razvoju; makroekonomska pitanja regionalnoga razvoja; turizam i kulturnu baštinu i njihovu ulogu u ekonomskom razvoju; neprofitni sektor; društveno poduzetništvo i društvenu odgovornost; obrazovanje i ljudske resurse u regionalnom razvoju; globalnu ekonomiju i pitanja održivoga razvoja; sektorske analize u regionalnom razvoju; menadžerske izazove i konkurentnost te nove trendove vezane uz ekonomski razvoj. Posebnu pozornost privukla je novìna u organizaciji ovogodišnjega skupa, odnosno pozvani gost predavač prof. Vlado Dimovski s Ekonomskoga fakulteta u Ljubljani koji je održao predavanje na temu odgovora sveučilišta na izazove promjenjivoga okruženja. Još jedna novìna ovogodišnjeg skupa bila je i dodjela priznanja za najbolji rad predstavljen na konferenciji, a dobilo ju je troje autora – Katarina Ott, Velibor Mačkić i Simona Prijaković – za rad naslovljen „Budget outcomes and political accountability: the case of Eastern Croatia region“.


S obzirom na to da su sva dosadašnja izdanja zbornika radova indeksirana u bazi Web of Science, organizatori se nadaju da će i ovogodišnje izdanje zadovoljiti tražene kriterije. Osim znanstvenoga dijela, konferencija je imala i socijalnu dimenziju gdje su ovoga puta sudionici imali prigodu sudjelovati u gastro-kulturnom upoznavanju Baranje.
Katica KRIŽANOVIĆ
Možda ste propustili...