Učionica
TRADICIONALNA FFOS BICIKLIJADA „BIBLIOCIKLIRANJE OSIJEK – ČEPIN 2019.“

Biciklirali u znak potpore nacionalnoj kampanji „I ja želim čitati“
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Dana 24. svibnja 2019. organizirana je tradicionalna FFOS biciklijada „Bibliocikliranje Osijek – Čepin 2019.“, ove godine u znak potpore nacionalnoj kampanji Hrvatskoga knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“.

U organizaciji biciklijade, pored Filozofskoga fakulteta Osijek, sudjelovali su Klub studenata informacijskih znanosti Libros, Centar za kulturu Čepin – Knjižnica, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, osječki ogranak Hrvatskoga čitateljskog društva te udruga Sport za sve koja je osigurala bicikle za one sudionike koji ih nisu imali. Za odredište biciklijade odabrana je Knjižnica Centra za kulturu Čepin koja je ove godine temeljito preuređena kako bi njezini korisnici slobodno vrijeme mogli kvalitetno provoditi u ugodnom okruženju, ali i koja se ove godine pridružila aktivnosti „Pokrenimo zelene knjižnice“ čiji je cilj, među ostalim, i promicanje zdravoga načina života te edukacija javnosti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša.

Nakon što je četrdesetak sudionika biciklijade, uz policijsku pratnju, stiglo ispred čepinske narodne knjižnice, organiziran je prigodan program za učenike četvrtih razreda OŠ Miroslava Krleže Čepin tijekom kojega su im studenti i knjižničarke čitali i pričali priče te odigrali pokoju društvenu igru. Sudionici su biciklijade potom obišli novouređen knjižnični prostor, razgledali prigodnu izložbu knjižne građe s uvećanim tiskom, građe lagane za čitanje kao i priručnike o disleksiji i ostalim poremećajima čitanja. Upoznali su se i s knjižničnim inkluzivnim uslugama za osobe s različitim teškoćama u čitanju, poput programa ABC Maestro i Jaws. Tom je prigodom korisnik čepinske knjižnice Ivan Prolić službeno pokrenuo elektroničko povećalo za slijepe i slabovidne osobe koje je knjižnica netom nabavila za potrebe svojih slabovidnih korisnika, a koje može uvećati tekst do 40 puta, promijeniti boju slova ili pozadine te kontrolirati svjetlost.

Budući da je ovogodišnja biciklijada bila iznimno uspješna i privukla brojne sudionike, u pripremi je već i sljedeća kojoj bi se trebalo pridružiti još više građana koji vole čitati i voziti bicikl.
Gordana LESINGER
Možda ste propustili...

ODRŽAN 2. DAN DOKTORATA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Okupljenima usmeno izložili pet obranjenih doktorskih disertacija

NAJDUGOVJEČNIJI OSJEČKI STUDENTSKI FESTIVAL OVE GODINE U KASNIJEM TERMINU

Tradicionalno 39. Osječko ljeto mladih održat će se u prvoj polovici rujna

PREDSTAVLJENI NOVI SVEUČILIŠNI DIPLOMSKI STUDIJSKI PROGRAMI NA OSJEČKOJ AKADEMIJI

Od jeseni devet novih zanimljivih studijskih programa, neki jedinstveni i u široj regiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad