Učionica
7. MEĐUNARODNI FESTIVAL VOKALNE GLAZBE INTERVOX 2019

Svečanosti vokalne glazbe u gradu slavnoga dirigenta Lava Mirskoga
Objavljeno 17. lipnja, 2019.

U Osijeku je od 28. travnja do 8. svibnja 2019., u organizaciji Sveučilišta u Osijeku i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, održan InterVox 2019, sedmi međunarodni festival vokalne glazbe u sklopu kojega je provedeno i 7. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski.

Festival InterVox, koji se od svojih početaka 2013. tradicionalno održava početkom svibnja, otvoren je 28. travnja izvedbom opere „Čarobna frula“ Wolfganga Amadeusa Mozarta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u kojoj su sudjelovali ansambl Opera Pannonica (umjetnički je voditelj izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković), zbor Akademije (dirigentica je zbora izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković) i orkestar Fakulteta umjetnosti iz Pečuha pod dirigentskom palicom Balazsa Kocsara, šefa-dirigenta Mađarske nacionalne opere iz Budimpešte. Također, program je ovogodišnjega InterVoxa obogaćen koncertom sakralne glazbe u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla koji su izveli mađarski umjetnici Inez Dorgo (sopran), Jennifer Schultz (sopran) i Diana Kiss (mezzosopran) uz orguljašku pratnju dr. Sandora Balatonija. Osječka publika mogla je čuti i koncert „Afrikaans and American Art Songs“, odnosno solopjesme na afrikaans jeziku koje su, uz pjesme američkih skladatelja, izveli bariton Christian Bester (Južna Afrika, SAD) i Ivan Karša (klavir, Hrvatska).

Posebno je mjesto u događanjima festivala pripalo međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski. Pjevački se dio natjecanja održao u prostorijama Akademije te u svečanom foajeu HNK. Tijekom triju dana održavanja, od 3. do 5. svibnja, brojna je publika imala priliku uživati u nastupima sudionika natjecanja, pristiglih s mnogih glazbenih institucija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Crne Gore i Srbije. Pjevački se dio natjecanja odvijao u sedam kategorija u kojima su mladi umjetnici bili poredani po dobi i po tematici djela koja su izvodili. Posljednjega dana, 5. svibnja, u svečanom foajeu HNK-a organizirani su završni dio natjecanja, svečani koncert pobjednika svih kategorija te dodjela nagrada najbolje plasiranim natjecateljima. Tom prigodom predstavili su se: Tia Piki (Hrvatska, pobjednica 1. kategorije), Lovro Korošec (Slovenija, pobjednik 2. kategorije), Iva Herman (Hrvatska, pobjednica 3. kategorije), Damjan Klemenčić (Hrvatska, pobjednik 4. kategorije), Anja Papa i Blaž Galojlić (Hrvatska, pobjednici 6. kategorije), Ana Logar (Slovenija, pobjednica 7. kategorije). Na koncertu je proglašena i laureatkinja ovogodišnjega natjecanja – Marija Čuposki s Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, ujedno i pobjednica 5. kategorije. InterVox je službeno završen 8. svibnja koncertom vokalnih solista i studenata AUKOS-a, „Voice and Percussion“, pod umjetničkim vodstvom prof. Tomasa Ondruseka iz Češke.
Tomislav Levak
Prigoda mladim pjevačima i njihovim nastavnicima

Prema riječima izv. prof. art. dr. sc. Berislava Jerkovića, umjetničkoga ravnatelja InterVoxa, ovim se događanjima nastoji pružiti prigoda mladim pjevačima i njihovim nastavnicima za javni, natjecateljski nastup, njihovu afirmaciju kao umjetnika i ulazak u svijet pjevačkoga profesionalizma. Ujedno se želi i promicati vrijednosti sustavnoga rada, suvremene vokalne pedagogije, očuvanja zdravlja glasa, pažljivoga vođenja karijere i dobre komunikacije sa svim činiteljima vokalne umjetnosti.
Možda ste propustili...