Učionica
NA FAKULTETU ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI U OSIJEKU ODRŽANA KONFERENCIJA DIDAKTIČKI IZAZOVI III

Osnovni cilj – potaknuti nove pristupe glavnim didaktičkim izazovima
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku 16. i 17. svibnja 2019. održana je treća međunarodna znanstvena konferencija „Didaktički izazovi III: didaktička retrospektiva i perspektiva – kamo i kako dalje?ˮ.

Suorganizatori konferencije bili su Pedagoški fakultet Sveučilišta u Mariboru (Slovenija), Filozofski fakultet Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju (Sjeverna Makedonija) te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Članovi programsko-organizacijskoga odbora bili su prof. dr. sc. Anđelka Peko (predsjednica), doc. dr. sc. Snježana Dubovicki, doc. dr. sc. Rahaela Varga te tajnica konferencije dr. sc. Antonija Huljev, poslijedoktorandica. Na konferenciji je sudjelovalo 111 izlagača iz devet europskih zemalja: Velike Britanije, Italije, Rusije, Francuske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Izlaganja, podijeljena u osam sesija, problematizirala su teme identiteta, jezika i pismenosti, obrazovnoga sustava, informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, pitanje nastave u osnovnoj i srednjoj školi te izazovi sveučilišne nastave, pitanja socijalne kompetencije nastavnika kao i (rani) razvoj djece. Također, izlagači su imali mogućnost izložiti i postere.

Plenarni izlagači na konferenciji bili su prof. dr. sc. Anđelka Peko; prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru; prof. dr. sc. Anica Bilić, voditeljica Centra za znanstveni rad HAZU-a u Vinkovcima; prof. dr. sc. Milena Ivanuš Grmek, dekanica Pedagoškoga fakulteta u Mariboru te dr. sc. Dina Mehmedbegović-Smith sa Sveučilišta u Londonu (University College London, Institute of Education). Glavni cilj konferencije bio je potaknuti nove pristupe glavnim didaktičkim izazovima i prijedloge novih rješenja problema kroz raspravu i znanstvena istraživanja. Namjera je konferencije bila podržati napredak i inovacije problematiziranjem tema koje proizlaze iz današnjega odgoja i obrazovanja. Konferencija je, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, realizirana i kao međunarodni znanstveno-stručni skup namijenjen voditeljicama Županijskoga stručnog vijeća osnovnih škola iz pet slavonskih županija. Na konferenciji je najavljen i novi skup Didaktički izazovi koji bi se trebao održati 2021. godine.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...

REDOVITI IZBORI ZA PREDSTAVNIKE STUDENATA U STUDENTSKOM ZBORU SVEUČILIŠTA I SASTAVNICA

Studentski zbor Sveučilišta bit će konstituiran početkom nove akademske godine

DIO ODLUKA SA 7. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Senat donio novi Pravilnik o cjeloživotnom učenju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

VAŽNE INFORMACIJE VEZANE UZ RAD STUDENTSKOGA CENTRA U OSIJEKU TIJEKOM LJETA 2019.

Studentski servis radi uobičajeno, osiguran ljetni smještaj u sobama Novoga studentskog doma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad