Učionica
NA FAKULTETU ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI U OSIJEKU ODRŽANA KONFERENCIJA DIDAKTIČKI IZAZOVI III

Osnovni cilj – potaknuti nove pristupe glavnim didaktičkim izazovima
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku 16. i 17. svibnja 2019. održana je treća međunarodna znanstvena konferencija „Didaktički izazovi III: didaktička retrospektiva i perspektiva – kamo i kako dalje?ˮ.

Suorganizatori konferencije bili su Pedagoški fakultet Sveučilišta u Mariboru (Slovenija), Filozofski fakultet Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju (Sjeverna Makedonija) te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Članovi programsko-organizacijskoga odbora bili su prof. dr. sc. Anđelka Peko (predsjednica), doc. dr. sc. Snježana Dubovicki, doc. dr. sc. Rahaela Varga te tajnica konferencije dr. sc. Antonija Huljev, poslijedoktorandica. Na konferenciji je sudjelovalo 111 izlagača iz devet europskih zemalja: Velike Britanije, Italije, Rusije, Francuske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Izlaganja, podijeljena u osam sesija, problematizirala su teme identiteta, jezika i pismenosti, obrazovnoga sustava, informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, pitanje nastave u osnovnoj i srednjoj školi te izazovi sveučilišne nastave, pitanja socijalne kompetencije nastavnika kao i (rani) razvoj djece. Također, izlagači su imali mogućnost izložiti i postere.

Plenarni izlagači na konferenciji bili su prof. dr. sc. Anđelka Peko; prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru; prof. dr. sc. Anica Bilić, voditeljica Centra za znanstveni rad HAZU-a u Vinkovcima; prof. dr. sc. Milena Ivanuš Grmek, dekanica Pedagoškoga fakulteta u Mariboru te dr. sc. Dina Mehmedbegović-Smith sa Sveučilišta u Londonu (University College London, Institute of Education). Glavni cilj konferencije bio je potaknuti nove pristupe glavnim didaktičkim izazovima i prijedloge novih rješenja problema kroz raspravu i znanstvena istraživanja. Namjera je konferencije bila podržati napredak i inovacije problematiziranjem tema koje proizlaze iz današnjega odgoja i obrazovanja. Konferencija je, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, realizirana i kao međunarodni znanstveno-stručni skup namijenjen voditeljicama Županijskoga stručnog vijeća osnovnih škola iz pet slavonskih županija. Na konferenciji je najavljen i novi skup Didaktički izazovi koji bi se trebao održati 2021. godine.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...

POZNATI KONAČNI REZULTATI OVOGODIŠNJIH REDOVNIH STUDENTSKIH IZBORA NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Odabrano novo vodstvo Studentskoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

UVODNE AKTIVNOSTI U NOVOJ AKADEMSKOJ GODINI NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Dan brucoša pretvoren u Tjedan brucoša na EFOS-u

U OHRIDU ODRŽAN PETODNEVNI TRENING U OKVIRU NATO-OVA PROGRAMA „ZNANOST ZA MIR I SIGURNOST“

„Ususret učinkovitoj kibernetičkoj obrani u skladu s vladavinom prava“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana