Učionica
STUDENTSKO NATJECANJE EU CHILD MOOT COURT NA PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK

Raspravljali o hipotetskom slučaju bračnih razmirica supružnika s djecom
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Na Pravnom fakultetu Osijek 9. i 10. svibnja 2019. održano je regionalno studentsko natjecanje iz područja međunarodnoga privatnog obiteljskog prava - EU Child Moot Court. Bilo je to prvo moot court natjecanje u organizaciji Pravnoga fakulteta Osijek, a provedeno je u okviru projekta Jean Monnet katedra za prekogranično kretanje djeteta u EU, nositeljice katedre izv. prof. dr. sc. Mirele Župan te u okviru programa događanja Dani Europe 2019.

Šest natjecateljskih timova u dva dana raspravljalo je o hipotetskom slučaju koji su sastavile sutkinje Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, Marina Parać Garma, voditeljica grupe za statusne i obiteljske sporove te Tijana Kokić, kontakt-sutkinja Europske sudačke mreže za obiteljsko pravo. Hipotetski slučaj govorio je o Katji i Jakovu, bračnom paru koji je sa svojih dvoje djece živio u Hrvatskoj. Nakon bračnih nesuglasica, Jakov je bez Katjina dopuštenja djecu odveo i zadržao u Austriji, o čemu su natjecatelji raspravljali na simuliranim ročištima pred tročlanim stručnim sudskim vijećima. Natjecateljski timovi dolazili su s pravnih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Nišu (Srbija) te Zenici (Bosna i Hercegovina).

U samoj završnici natjecanja susreli su se natjecateljski timovi iz Rijeke i Zenice koji su prikupili najviše bodova tijekom preliminarnih ročišta. Pobjedu je odnio tim Pravnog fakulteta u Rijeci koji su činile studentice Sonja Kostić, Andrea Kostelić i Katarina Latas, predvođene mentoricom izv. prof. dr. sc. Ivanom Kunda. Nagrada za najboljeg govornika pripala je studentici Mileni Krstić, članici natjecateljskoga tima Pravnoga fakulteta u Nišu, predvođenoga mentoricom doc. dr. sc. Sanjom Marjanović.

Događaj okupio 20 studenata, devet mentora te devet članova sudačkoga vijeća. Svi natjecateljski timovi pokazali su izvrsnu pripremljenost koja se očitovala u poznavanju specifičnoga pravnog područja, sposobnosti pravne argumentacije te vještini javnoga nastupa. Neformalnim je dijelom natjecanje studentima pružilo priliku za nova poznanstva, druženja te razmjenu znanja i iskustava.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...