Učionica
ICT KREATIVNI KAMP BALE U ISTRI OD 15. DO 25. SVIBNJA 2019. OKUPIO STUDENTE AUKOS-A I FERIT-A

Muzej na zaslonu mobitela i računalna igra za promicanje kulturne baštine
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Mentori i studenti s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (AUKOS) i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), na poziv Općine Bale i Zaklade Mon Perin, osmislili su interdisciplinaran ICT Kreativni kamp koji je od 15. do 25. svibnja 2019. održan u mjestu Bale i Kampu Mon Perin u Istarskoj županiji.

Tijekom Kampa sudionici su nastojali odgovoriti na pitanje kako povećati vidljivost kulturnoga naslijeđa toga istarskoga gradića pomoću digitalnih tehnologija. Najveći naglasak stavljen je na austrougarske utvrde nadomak mjesta, nastale u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća. Nakon kraćega teorijskog uvoda i upoznavanja studenata i profesora te vanjskih suradnika započela je ekspedicija zajedničkoga otkrivanja Fort Forna, San Benedetta, Paravije i drugih obližnjih utvrda koje čine kompleks. Postojeću kulturnu baštinu na radionicama su odlučili „nadograditi“ virtualnim sadržajima dvama povezanim, ali i potpuno različitim projektima: muzejom izgrađenom temeljem proširene i virtualne stvarnosti te računalnom igrom tematski i prostorno vezanom uz lokalitet Bala.

„U ovaj projekt uključila sam se zbog znanja iz područja razvoja mobilnih aplikacija i želje da nešto novo naučim. Do kraja kampa shvatila sam da samo programiranje nije dovoljno da se projekt provede. Važna je suradnja s drugima, posebice sa stručnjacima iz drugih profesija“ – rekla je Ena Ević, studentica treće godine FERIT-a. Tim posvećen projektu virtualnoga muzeja osmislio je aplikaciju koju će narednih mjeseci izraditi u prvoj inačici, a do svibnja 2020. očekuje se i konačna inačica spremna za uporabu na lokalitetu. I tim posvećen razvoju računalne igre također je zadovoljan iskustvom. „Usavršio sam znanje potrebno za razvoj računalnih igara te iz softvera koji su potrebni, a čuo sam primjere iz prakse od mentora koji su aktivni na tržištu“, rekao je Fran Grgec, student druge godine FERIT-a. Za potporu budućim inženjerima i izradu sadržaja bili su zaduženi studenti Akademije. „Istra nam je pružila nenadmašno mjesto za razvoj naših ideja. Istražujući njezine zanimljivosti nije nam trebalo dugo da se zaljubimo u nju, a time nam je svakim danom samo pomicala granice kreativnosti“, istaknula je Anamarija Šerbetar, studentica kazališnoga oblikovanja. „Naučila sam raditi u timu, posebno interdisciplinarnom kakav je bio naš. Učili smo jedni od drugih, o crtanju, programiranju i marketingu, stvarajući ideje za buduće projekte“, naglasila je Antonela Verković, studentica kulturalnoga menadžmenta.

Pred studentskim i mentorskim timom sad je posao realizacije projektne ideje koja je dobila zeleno svjetlo domaćina. Ishodi radionica predstavljeni su 30. svibnja 2019. u Auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku.
Igor MAVRIN
Studenti i mentori

U radionice je bilo uključeno ukupno 12 dvanaest studenata AUKOS-a i FERIT-a. S Akademije sudjelovali su Anamarija Šerbetar, Bruna Nakić i Bruno Osmanagić (Odsjek za kreativne tehnologije) te Petra Ćurčić, Antonela Verković i Lucija Varoščić (Odsjek za kulturu, medije i menadžment), a s FERIT-a Ena Ević, Terezija Umiljanović, Nikola Pavković, Stjepan Mrganić, Fran Grgec i Ivan Kožul. Radionice su održane pod mentorstvom nastavnika FERIT-a (doc. dr. sc. Josip Balen, doc. dr. sc. Ivan Aleksi, izv. prof. dr. sc. Alfonzo Baumgartner), vanjskih suradnika (Iris Tomić – Akademija dramske umjetnosti Zagreb; Darko Bilandžić – voditelj marketinga Muzeja vučedolske kulture; Leo Tot – Crucial Update Productions, ekspert za dizajn računalnih igara) te pod vodstvom i mentorstvom dr. sc. Igora Mavrina (AUKOS).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike