Magazin
TJEDNI OSVRT

Desnica predsjednici sprema prljavu kampanju, ali...
Objavljeno 15. lipnja, 2019.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kandidaturu za drugi mandat na Pantovčaku objavit će nakon Dana državnosti. Čeka jer je to praznik koji obilježava kao državnica i ne želi ga obilježavati kao službena predsjednička kandidatkinja. No, jedno je sigurno, a to je da ide u kandidaturu.

Zasad, kao najozbiljniji protukandidati spominju se na ljevici bivši šef SDP-a i premijer Zoran Milanović, dok je na desnici svestrani, ali još uvijek najpoznatiji kao pjevač - Miroslav Škoro. I baš, a kako se sve češće čuje, desnica uz njegovu pomoć sprema udar na još uvijek aktualnu predsjednicu. Navodno je već spremna i izuzetno prljava kampanja, a može li im ona u namjeri njezina rušenja i pomoći, teško je prognozirati. Osim što Škoro, baš kao i Milanović, prema najnovijim anketnim rezultatima, daleko zaostaje. Tako Grabar-Kitarović uživa potporu 34,5 posto birača, a Škoro 13,8. U slučaja sraza u drugom krugu taj bio omjer bio 57 prema 35,4 posto. Iako ankete, bar do službene kampanje, i ne moraju biti neko relevantno mjerilo, prema ovim rezultatima daju naslutiti mogući ishod. Naravno i iznenađenja su uvijek moguća. Prisjetimo se samo fijaska bivšeg predsjednika Ive Josipovića. A kada smo već kod fenomena izbornih iznenađenja onda bi ono prije bilo na Milanovićevoj, negoli Škorinoj strani.

Ipak, držimo se mi desnice i desnog centra, odnosno HDZ-a za kojeg je izvjesno da će sa svojom vojskom birača podržati Grabar-Kitarović. Situacija se pak usložnjava kada je riječ o krajnjoj, ili pak ekstremnoj desnici. Jer, kako je već poznato, sve četiri stranke platforme Hrvatski suverenisti objavile su da predsjednica neće imati njihovu podršku, a osim Ruže Tomašić i Hrvoja Zekanovića ne podržavaju je ni Most ni Neovisni za Hrvatsku, dok dvoji još jedino Marijana Petir. E pa sad, uzme li se u obzir, osim kada je riječ o Ruži Tomašić, izborni fijasko svih navedenih aktera na nedavnim izborima za Europski parlament, što više reći. Nadalje, Suverenisti još ne govore ni o eventualnoj potpori Škori, jer Tomašić ne vidi što on zastupa i koja bi bila njegova politika.

Izbirljiva je ta onemoćala, ali nabrijana hrvatska desnica. Uostalom, ni Grabar-Kitarović još donedavna vjerojatno nije mogla niti sanjati da će ostati bez njihove podrške, pa zato i ne može biti u potpunosti spokojna. Prijete joj žestoki napadi zdesna, jer kako govore izdala je sve njihove konzervativne, ili kako bi se još moglo reći nazadnjačke ideale, što joj nikako ne mogu oprostiti. Traže osvetu i sve će učiniti da ne uspije. Na predsjednici je pak da uloži još veći napor u pronalasku nove pobjedničke strategije, a to neće biti nimalo lako.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: MANIPULACIJA DEMOKRACIJOM (I)

Pod krinkom slobode govora podvaljuju se laži i obmane

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

TJEDNI OSVRT

Zdravi sendviči prve dame nikako nisu jeftini