Magazin
TOMISLAV SOKOL

EU fondovi i dalje su velika
prilika za razvojni iskorak
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
NOVOIZABRANI ZASTUPNIK HDZ-a U EUROPSKOM PARLAMENTU

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, članovi HDZ-a i Europske pučke stranke, a koji su se s ostalim zastupnicima te političke grupacije desnog centra okupili na trodnevnom skupu u San Sebastianu, ističu da će se u svom radu u sljedećih pet godina nastojati usredotočiti na ona područja koja najbolje poznaju i koja smatraju najvažnijima za Hrvatsku.

- Fokus će mi biti na onim stvarima kojim sam se i dosad bavio, područja o kojima nešto znam. Budući da sam magistrirao i doktorirao pravo unutarnjeg tržišta EU-a, svakako će jedno od područja kojim ću se baviti biti pravna pitanja, posebno zajedničko tržište, mobilnost, zaštita potrošača, gdje ima dosta prostora za napredak i poboljšanje svakodnevnog života naših građana, poput sigurnosti proizvoda, načina kupovanja i svih standarda čija je zaštita na razina EU-a izuzetno važna - kaže Tomislav Sokol.

Sokol dodaje da ga također zanima obrazovanje i znanost, jer i sam dolazi iz tog sustava:

- U obrazovanju postoji prostor za napredak. Tu je program Erasmus plus gdje se zalažemo za utrostručenje proračuna toga programa za razmjenu studenata. Jako je važno da naši studenti odu u inozemstvo na druga sveučilišta, steknu određena znanja i vještine koje onda povratkom u Hrvatsku mogu implementirati na tržištu rada i u obrazovnom sustavu - kaže Sokol.

Ističe važnost europskih fondova za razvoj znanosti i obrazovanja:

- Europski fondovi općenito su velika prilika za razvojni iskorak i sustizanje razvijenih članica. Jako nam je važno da sredstva namijenjena za Hrvatsku ostanu na visokoj razini kako bismo mogli investirati, postizati gospodarski rast i dizati standard da bi Hrvatska sustigla najrazvijenije članice, a to je upravo i svrha europskih fondova. Druge članice iz srednje i istočne Europe koje su ušle prije nas iskoristile su fondove kako bi postigle razvojni iskorak i to je ono što Hrvatskoj treba, i za to ću se zalagati u Europskom parlamentu - rekao je Sokol.

Karlo Ressler, koji je bio nositelj HDZ-ove liste za europske izbore, kaže da će mu jedan od prioriteta biti demografska revitalizacija:

- Kao pravnik i netko tko se bavio pitanjem trgovine ljudima i u širem smislu sigurnošću općenito, mislim da možemo pridonijeti djelovanjem kroz odbore i dosjee koji se tiču sigurnosti, migracija, zatim kao mlada osoba dosta sam se bavio pitanjima mladih, zapošljavanja, podrškom društva u zasnivanju obitelji. U kampanji smo govorili i o jednoj temi koja nije možda dobro prepoznata na europskoj razini, a tiče se odljeva mozgova, iseljavanja. Inzistirat ćemo na tome da je nemoguće na europskoj razini ignorirati temu demografske revitalizacije. Vjerujemo da u tom području možemo dati svoj doprinos i želimo to pitanje ugraditi i u program EPP-a - naglasio je Ressler.(HINA/D.J.)
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

Najčitanije iz rubrike