Tehno
TEST: HUAWEI P30 PRO

Živio kralj luksuzni, elegantni, profinjeni top-model
Objavljeno 14. lipnja, 2019.
Tražite li uvjerljivo najbolje fotografije koje pametni telefon može snimiti, ovo je pravi izbor

Unatoč pomalo ružnim recentnim događanjima za Huawei, nesumnjivo je kako će i unatoč njima ovaj proizvođač pametnih telefona postati broj jedan. Nema te zabrane, prijetnje ili trećeg faktora koji vas može ugroziti ako radite jednostavno najbolje uređaje u svojoj niši. Upravo takav je i Huawei P30 Pro. Možda nije prema svemu najbolji uređaj na tržištu, ali u pogledu fotografija on to definitivno jest. Kao potvrda ovoj tvrdnji stoje brojni sintetički testovi, ali i dojmovi samih korisnika kada vide i usporede fotografije snimljene s Huawei P30 Pro ili nekim drugim uređajem.



Visoka profinjenost

U svijetu pametnih telefona jedan je recept za izradu elegantnog, profinjenog, rekli bismo luksuznog top-modela, a to je uporaba stakla i metala. Ovim receptom vodio se i Huawei pa tako P30 Pro karakteriziraju dvije staklene plohe (prednja i stražnja) smještene na metalni obruč. Ipak, nešto je posebno na Huawei P30 Pro – to su njegove boje. Kao kod kakvog automobila, tako je i ovaj telefon dostupan u jedinstvenim bojama koje ga jasno distanciraju od drugih. Vanjština otkriva golemi zaslon sprijeda te leće za čak četiri kamere na poleđini. USB-C priključak i utor za SIM karticu smješteni su s donje strane, dok je od fizičkih kontrola tu standardna postava – uključivanje i zvuk. Šteta što nemamo 3,5-mm audiopriključak, no taj trend ispuštanja ovog legendarnog priključka sve češće gledamo. Kvaliteta izrade neupitno je na visokoj razini, a zaštitna maskica već stiže u paketu. Ona će vam svakako i trebati, jer staklo ne trpi padove, a blago zakrivljen zaslon itekako je osjetljiv na udarce.

Tip-top

Po uključivanju Huawei P30 Pro dočekuje nas HDR OLED zaslon dijagonale 6,47 inča i rezolucije 2340 x 1080 točaka, što rezultira gustoćom od 399 točaka po inču i sada već uobičajenim omjerom stranica od 19,5:9. Zaslon prekriva gotovo čitavu prednju stranu, a rubovi su toliko tanašni da ih je ponekad teško i uočiti. Čitač otiska prsta također je dio zaslona i smješten je na njegovom dnu. Na vrhu zaslona više nemamo „zub“, nego „suzu“ koja skriva prednju selfi kameru. Suvišno je trošiti riječi na kvalitetu prikaza na zaslonu, očekivano on je jednostavno ponajbolji na tržištu. Fluidnost rada i intuitivnost osigurani su snažnom postavom hardvera u vidu kućnog Kirina 980 kojeg karakterizira novi 7-nanometarski proces koji omogućuje najbolje moguće performanse uz manju potrošnju energije. P30 Pro dolazi u varijantama sa 6 ili 8 GB RAM-a, u kombinacijama sa 128, 256 ili čak 512 GB interne memorije. Ako vam količina spremišnog prostora nije dovoljna, P30 Pro nudi i utor za memorijske kartice, ali posebnog NM formata, koje su istih dimenzija kao nano SIM kartica, što znači da ne možete koristiti microSD standard. Značajne novosti napravljene su na Androidu koji stiže u najnovijoj verziji Pie. EMUI sučelja ide još jedan korak dalje i nosi oznaku 9.1, a karakterizira ga novi ERO datotečni sustav koji omogućuje tri puta veću brzinu čitanja i dodatnih 10 % kod brzine otvaranja aplikacija, uz istovremeno smanjivanje potrebe za prostorom za otprilike respektabilnih 20 %. Vrhunski hardver i dotjeran OS čine rad na ovom telefonu opuštajućim iskustvom.

Očaravajuće fotografije


Za kraj ostavljamo ono po čemu je Huawei P30 Pro ipak najpoznatiji i po čemu je najbolji – fotografijama. Iako nismo stručnjaci ili vrsni fotografi, uz Huawei P30 Pro svaka nam je fotografija ispala vrhunska i kao da ju je okinuo kakav vrsni znalac. Ukupan broj kamera na Huaweiju P30 Pro iznosi četiri, a iza leća stoji Leica koja je odradila svoj dio posla. Tako smo dobili sustav od 40 MP standardne (27 mm) kamere s optičkom stabilizacijom, 20 MP ultraširokokutne (16 mm) s mogućnošću snimanja makrofotografija i 8 MP telefotokamere, također optički stabilizirane, s periskopskim sustavom leća koji 5X stupnjem povećanja odgovara objektivu od 125 milimetara. Četvrta kamera je napredni ToF senzor, koji u najnovijoj verziji omogućuje još bolji bokeh efekt, s više različitih stupnjeva zamućenja. Uz sve ove kamere treba dodati i onu za selfije koja broji 32 MP. Za kraj ostaje nam cijena od približno 7000 kuna, što je za ovakav telefon i njegove fotografske mogućnosti povoljno. Tražite li uvjerljivo najbolje fotografije - Huawei P30 Pro trenutačno je najbolji izbor.


Jasminka Knežević
Cijena je približno 7000 kuna, što je za ovakav telefon i njegove fotografske mogućnosti povoljno
Najčitanije iz rubrike