Svijet
HUAWEI S RUSIJOM POTPISAO UGOVOR O IZGRADNJI 5G MREŽE

Rusija bez straha od kineske špijunaže
Objavljeno 14. lipnja, 2019.

Nakon nedavnih poražavajućih vijesti i restrikcija iz SAD-a kineska megakompanija Huawei ipak nastavlja dominaciju u sferi 5G mobilne mreže, što je dokazala prošlotjednim potpisivanjem sporazuma s ruskom telekomunikacijskom kompanijom MTS, čime je dobila odobrenje za izgradnju i razvoj moderne 5G mreže u najvećoj državi svijeta.


Ovaj sporazum ima doista veliku važnost, pogotovo ako se u obzir uzme da je ceremoniji potpisivanja nazočio ruski predsjednik Vladimir Putin, baš kao i kineski predsjednik Xi Jinping, koji je upravo prošloga tjedna posjetio Rusiju u povodu proslave 70 godina trgovinskih odnosa između dviju susjednih zemalja. Naime, Rusija je zbog aktualnog trgovinsko-tehnološkog rata između SAD-a i Kine ovim potezom jasno odabrala stranu, bez straha od sigurnosnih prijetnji i moguće špijunaže, koju propagira američki predsjednik Donald Trump. Podsjetimo, kontroverzni Trump sredinom svibnja potpisao je izvršnu naredbu kojom je proglasio izvanredno stanje u zemlji zbog prijetnji u informatičkom sektoru, zabranivši pritom američkim kompanijama korištenje telekomunikacijske opreme i suradnju s proizvođačima iz Kine, pod time konkretno misleći na megakompaniju Huawei. Optužujući Huawei da potpomaže špijuniranje kineskih vlasti, SAD potiče i ostale zapadne zemlje da odbace tehnologiju te kompanije, što rezultira padom prodaje Huawei pametnih telefona diljem Europe.


Što se tiče samog sporazuma, predviđen je razvoj 5G tehnologije i probno pokretanje te mobilne mreže tijekom 2019. i 2020. godine na području Rusije, a time se neće stvoriti samo temelj za komercijalnu uporabu 5G mreže, nego će se produbiti i gospodarski odnosi između dviju susjednih zemalja, naglasio je na ceremoniji Alexei Kornya u ime MTS-a, koji je sporazum potpisao s Guom Pingom iz Huaweija.
Naposljetku, da SAD ipak nema toliki utjecaj u Europi, govori i činjenica kako će Huawei 5G uslugu već ove subote (15. lipnja) uvesti u nekoliko španjolskih gradova, čime će veći dio Pirenejskog poluotoka među prvima u Europi biti pokriven brzom mobilnom mrežom. Vodafone España u suradnji s kineskom megakompanijom mrežu pete generacije tako uvodi u 15 gradova, a švedski Ericsson bit će zadužen za osiguranje hardvera u uspostavljanju mreže. S druge strane, zamjenik direktora njemačke podružnice Huaweija, David Wang, početkom ovog tjedna je izjavio kako zategnuti odnosi sa SAD-om negativno utječu na prodaju njihovih pametnih telefona u Njemačkoj. No svejedno pretpostavlja kako će ova kineska kompanija pomoći u izgradnji 5G mreže u Njemačkoj, naročito zbog toga što već isporučuje mrežne elemente za proširenje postojeće LTE mreže Deutsche Telekoma, Vodafone Deutschlanda i Telefonica Deutschlanda, pa se nada i nastavku suradnje u formiranju nove, najmodernije mreže. M.Mandić
Huawei već razvio operacijski sustav
Brojni korisnici Huawei pametnih telefona zabrinuti su da neće moći pristupiti novim ažuriranjima Googleova operativnog sustava Android zbog restrikcija SAD-a, a i službeno ograničenje Android operativnog sustava na tim pametnim telefonima započet će sredinom kolovoza. No Kinezi su već doskočili tome problemu, pa su razvili vlastiti operacijski sustav - HongMeng OS, koji bi se na tržištima izvan Kine trebao zvati ARK OS, a koji bi za distribuciju trebao biti spreman već ove jeseni ili najkasnije u proljeće 2020. godine. Za potrebe testiranja Huawei je već isporučio milijun mobitela s novim operacijskim sutavom, koji je zamišljen da bude kompatibilan sa svim Android aplikacijama, ali i s velikim brojem uređaja - od tableta, televizora, računala, pa sve do automobila.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike